Passiivmaja kulutas arvatust vähem energiat

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madalenergiamaja Raplas.
Madalenergiamaja Raplas. Foto: Tõnu Meldre

2012. aasta suvel Raplas Sireeni tänavale rajatud passiivmaja kohta tehti aastatsükli kontrollarvutused ning tulemused olid paremad, kui esmased arvutused näitasid.

Maja arhitekt Reijo Kerdmann ütles, et arvutuste järgi oleks pidanud aastane primaarenergiavajadus olema 120 kWh ruutmeetri kohta, aga tegelikkuses osutus see arv kakskümmend protsenti väiksemaks, kirjutab Rapla Sõnumid. Kerdmann pidas seda kordaminekuks ning lisas, et seda numbrit mõjutavad kõige enam talvised temperatuurid. «Eelmise ja selle aasta detsembreid ei saa ju võrrelda,» sõnas ta.

Tõenäoliselt on reaalne tulemus aastase primaarenergia arvutustel isegi madalam kui praegune 100 kWh ruutmeetri kohta. Seda põhjusel, et arvutustes kasutatakse konstante – näiteks see, et maja keskmine temperatuur on 21 kraadi. Aga kui majas elab perekond, kellele meeldib soojem temperatuur, siis lööb see juba esialgsed arvutused sassi. Primaarenergia hulka kuuluvad näiteks valgus, söögi valmistamine, saunas käimine ja kõik muud igapäevased toimetamised.


Kerdmanni sõnul oleks õigem seda maja nimetada madalenergia majaks, mitte passiivmajaks, sest Saksamaal paika pandud passiivmaja tingimustele see päris täpselt ei vasta. Passiivmajale seatud tingimuste kohaselt peaks aastane kütteenergiavajadus olema 15 kWh ruutmeetri kohta, aga Sireeni tänava majal on see 25 kWh ruutmeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles