Mandel: Eestis on euro nimel tõeline rahvuslik kokkulepe

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Mandel.
Meelis Mandel. Foto: Peeter Langovits

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel leidis, et Eestis valitseb euro-rahale ülemineku küsimuses tõeline rahvuslik kokkulepe.

«Mul on hea meel olla sellise vabariigi kodanik,» nentis Mandel ETV saates «Vabariigi kodanikud».

«Jaehinnad pole praktiliselt langenud, samas on 70 protsendi eestimaalaste sissetulek märkimisväärselt vähenenud, viiendik inimesi on töötuks jäänud, aga samas on kõik rahulik,» tõdes Mandel.

Tõenäolisest euro kasutuselevõtust alates 1. jaanuarist 2011 rääkides tõdes Eesti Panga asepresident Rein Minka, et emotsionaalsel tasemel on muidugi kahju kroonist loobuda.

«Tarbijatel on kartus hinnatõusu ees, kuid toiduainetööstuse nimel võib öelda, et hinnatõusu eurole üle minnes ei saa tulema,» kinnitas Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp.

«Euroraha kasutuselevõtu järgselt kasvab kindlasti surve hindade ja sissetulekute ühtlustamise suunas,» nentis Minka. «Erinevas pajanurgas ongi erinevad supitükid, näitab senine kogemus,» viitas Minka sellele, et hinnad ja sissetulekud kindlasti ei ühtlustu.

«Hindade ühtlustamise tempo veidi raugeb, mida lähemale me euro-ala keskmisele jõuame,» lisas ta.

«Eesti kasvab Soomega enam kokku hindade mõttes,» uskus Mandel.

«Meil on maailma ühed jõukaimad naabrid - Põhjamaad,» meenutas konkunktuuriinstituudi juht Maire Josing. «Rahvusvaheliselt kaubeldavate kaupade hinnad muutuvad sarnasemaks,» väitis ta.

«Kui me läheme mõnda riiki, kus hinnad on madalamad, siis suure tõenäosusega on seal ka tööjõu hind madalam,» kinnitas Minka.

«Tervikuna hinnad ei tõuse, kuigi üksikus kohvikus võib 1. jaanuarist õlle hind tõusta,» uskus Mandel.

«Tarbijale läheb olukord muidugi raskemaks, ses mõttes, et inimesed peavad hakkama harjuma uute palganumbrite ja eriti just uute hindadega, mis tunduvad väga väikesed,» selgitas Josing.

«Tõsiselt peaks võtma sentide tähendust ja väärtust, praegu on need muutunud väärtusetuks, koatanud tähenduse,» tõdes Minka.

«Eestlaste suurim konkurentsieelis pidi olema eestlaste ambitsioon, ütles mulle üks põhjamaade pangajuht,» lisas Rein Minka.

Ka Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel avaldas veendumust, et ühel hetkel elame me Eestis väga hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles