Telekanalid on hädas piraatlevitajatega

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viimasel ajal on telekanalid saanud informatsiooni teenusepakkujate kohta, kes küsivad inimestelt teleprogrammi ebaseadusliku levitamise eest raha.

Ivi Särg sattus aadressile http://tv.synts.cc/ või http://newtv.synts.cc/, mis reklaamib, et pakub Eesti meediat välisriigis elavatele inimestele. Pärast registreerimist tuli talle e-kiri, et veebilehekülje vahendusel on võimalik näha järgmisi kanaleid: ETV, ETV2, Kanal 2, TV3, TTV, Kanal 11, Kanal 12, Lolo TV, Seitse, Lastekanal. Tasuda tuleb selle eest 8 eurot. Kui aga on soov näha ka täiskasvanutele mõeldud kanalit, siis tuleb maksta veel 2 eurot lisaks. Kanaleid pidi lähiajal lisanduma.

«Pärast registreerumist tuli e-kiri, milles paluti täpsustada minu pank ja alles siis saadetakse rekvisiidid kuutasu maksmiseks. Ei mingeid kontaktandmeid teenusepakkuja poolt, õiget nime, aadressi ega muud sellist,» kinnitas Särg, kellel tekkis kohe küsimus, kas säärane teenusepakkuja tegutseb ikka seaduse piirides.

«Tegu on ilmselgelt ebaseadusliku teenusega ehk piraatlusega, sest teleprogrammi levitamiseks ükskõik mil moel peab teenusepakkujal olema sõlmitud kanaliga vastav leping,» kinnitas Kanal 2 juht Urmas Oru. Tema sõnul antud juhul säärane leping puudub ja telekanalid teevad kõik, et piraatlus lõppeks. «Tarbijad, kes selle teenusega liituvad ja tasu ära maksavad, riskivad sellega, et juba mõne päeva pärast ei pruugi neil enam olla võimalik teenust kasutada või vähemalt mõnda pakkuja poolt lubatud telekanalit jälgida,» selgitas Oru.

Ka TTV juhatuse liige Toomas Lepp kinnitas, et neil ei ole informatsiooni veebilehe kohta ega vahendustasude kohta, mida programmi edastamise eest küsitakse. «Näiteks TTV poolt ostetud BBC välisprogramme võib TTV edastada ainult Eesti territooriumil. Kui seda programmiosa vahendatakse välismaale, siis on tegemist seaduse rikkumisega,» nentis Lepp.

«Viimasel ajal oleme üpris tihti saanud infot selliste veebikülgede ja teenusepakkujate kohta. Ükskõik, kas tegu on teadmatusest või selgelt pahatahtliku ja rahateenimisele suunatud ettevõtmisega, igal juhul on see illegaalne ja telekanalid püüavad sellist tegevust igati tõkestada,» lisas Urmas Oru.

Kui veebilehel toodud aadressile kirjutada, siis sealt küll vastatakse, kuid vastaja oma nime alla ei kirjuta. Möödunud reedel vastati Postimehe küsimustele järgmiselt: « Edastasin teie kirjad inimestele, kes tegelevad sellega otse ja vastavad teile. Kuna mina ei ole kompetentne neile küsimustele vastama, saatsin kirjad edasi.» Kahjuks ei ole vastuseid laekunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles