E-sigarettide täitevedelikud mürgitavad Rootsis lapsi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Karli Saul/SCANPIX

Vedel ja aurustuv nikotiin on Rootsis muutunud kodukeemiaks, mille tagajärjel suureneb e-sigarettidest saadud mürgistuse arv ka laste seas.

Tänavu teatati Rootsis 29 nikotiinimürgituse juhtumist, mis olid juhtunud e-sigarettide käsitlemisel, kirjutab The Local. Tunamullu oli seesuguseid juhtumeid vaid kolm. Kolmandik juhtumeid olid sel aastal seotud lastega.

«Oleme äärmiselt mures selle toote tõttu, mis levib kulutulena,» ütles tubakavastase ühenduse pressiesindaja Barbro Holm Ivarsson uudisteagentuurile TT. «Kui sellised kanged vedelikud on müügis, siis on väga suur probleem, et need ei ole veel kuidagi reguleeritud,» lisas ta.

E-sigaretid on tehtud tavasigarettide analoogtootena ning sisaldavad üldiselt nikotiini – seda siiski mitte alati. Vedela nikotiini müümine on Rootsis küll keelatud, kuid täitevedelikke saab jätkuvalt online´ist tellida, kuna nõudlus selle järele aina kasvab.

Kuna täitevedelik e-sigaretis aurustatakse, on see väga kõrge nikotiini kontsentratsiooniga ja muutub üsna väikese koguse juures surmavaks. «Kümnemilliliitrise täitevedeliku nikotiini kontsentratsioon on nii suur, et see võib tappa väikelapse,» lausus Ivarsson.

Maikuus suri Iisraelis kaheaastane tüdruk pärast täitevedeliku joomist ning nikotiinimürgitused on e-sigarettide kasutamise tagajärjel muutunud üha tavalisemaks kogu maailmas.

«Ma ei usu, et meil Rootsis oleks olnud juhtumeid, kus laps oleks e-sigaretti sisse hinganud. Tavaliselt lapsed leiavad pudeli ja joovad vedelikku. Sisuliselt on see sama, kui ta suitsetaks tavalist sigaretti. Nende organism pole nikotiiniga harjunud ega tule sellega toime,» lausus apteeker Eva Olssen The Localile. Apteekrid on Rootsis näinud mitmeid juhtumeid lastega, kus nad oksendavad, on šokis, neil tekivad krambid ja südamepekslemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles