Prantsusmaa poed võitlesid välja õiguse pühapäeviti lahti olla

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa jaemüügikett Castorama.
Prantsusmaa jaemüügikett Castorama. Foto: WITT/SIPA/WITT/SIPA

Pärast raevukat debatti said mõned poed Prantsusmaal õiguse avada uksed ka pühapäeval. Arvestades praegust rasket majandusolukorda peavad kauplejad ranget seadust, mis keelab kauplemise pühapäeval, aegunuks ja sobimatuks.

Seaduse järgi võivad Prantsusmaal jaemüügipoed pühapäeval avatud olla vaid turismipiirkonnas, vahendab The Local. Toidupoed võivad avatud olla kella üheni päeval.

Sellised reeglid on aga marru ajanud kaupluste töötajad, kes soovivad ka pühapäeviti töötada. Kauplejad peavad seadust vananenuks ja sobimatuks ajal, mil riigis lokkab töötus.

Uue määruse järgi, mille allkirjastas Prantsusmaa tööminister Michel Sapin, võivad nüüd mõned poed 2015. aasta 1. juulini olla avatud ka pühapäeval. Teiste seas on pühapäeviti avatud jaemüügiketid Castorama ja Leroy Merlin, mis said selle õiguse kohtult 2013. aasta oktoobris.

Tööministri sõnul on kauplused lubanud maksta neile, kes pühapäeval töötavad, kahekordset palka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles