Sotsiaalministeerium soovib R-kioskile vastutustundlikumat suhtumist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kickupi energiapadjakesed.
Kickupi energiapadjakesed. Foto: Tarbija24

Sotsiaalministeerium vastas pärast R-kioski õigustust, et nad tohivad Eestis mokatubakale sarnanevaid energiapadjakesi alaealistele müüa, et soovib ettevõttele sotsiaalselt vastutustundlikumat suhtumist.

R-kioski turundus- ja ostujuht Evelyn Hinto sõnas varem Postimehele, et nende turustatud toidulisandit Kickup, mis meenutab väliselt mokatubakat, tohib alaealistele müüa, kuna Eestis ei müüda mokatubakat.

«Kuigi tubakaseaduse eelnõu seletuskiri ei täpsusta kõnealuse sätte ühest eesmärki, oleme aru saanud, et keelu mõte seisneb selles, et alaealised ei ajaks omavahel segi turul pakutavaid tubakatooteid neid meenutavate toodetega. Meile teadaolevalt on nn mokatubaka müük Eestis ja enamikes Euroopa riikides keelatud, mistõttu Eesti turul viidatud toode puudub,» põhjendas ta.

Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna juht Kristel Abel nentis, et meie naaberriigis Rootsis on mokatubaka turustamine lubatud ja mokatubakat võib oma tarbeks Eestisse tuua ja tarvitada. Tubakaseadus ei kitsenda tema sõnul piirangut, et toode ei tohi sarnaneda turustada lubatud tubakatootega. «Ei tahaks nõustuda, et kuna mokatubakat turustada Eestis ei tohi, siis ei ole tegemist tubakatootega sarnase tootega või tubaka toote kujuga tootega,» ütles ta.

Tubakaseaduse paragrahvi 28 lõige 4 tuleneb WHO tubaka tarbimise leviku vähendamise raamkonventsioonist. Konventsiooni artikkel 16 sätestab keelu konventsiooniosalistel toota ja müüa tubakatootekujulisi maiustusi, suupisteid, mänguasju või muid alaealistele meelepäraseid esemeid.

«R-kioskile ja nende partneritele tuleks ilmselt soovida sotsiaalselt vastutustundlikumat suhtumist, eriti küsimustes, mis puudutavad alaealisi,» teatas Abel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles