Ameerikas vallandati gripivaktsiinist keeldunud rase meditsiinitöötaja

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: Priit Simson

Haigla vallandas lapseootel meditsiiniõe, kuna viimane keeldus nurisünnituse kartuses gripivaktsiinist.

«Olen terve inimene, kes hoolitseb oma keha eest. Ma ei tahtnud riskida,» rääkis Dreonna Breton väljaandele CNN.

29-aastane naine töötas õena USAs Pennsylvania osariigi haiglas, kus on kõigil töötajatel kohustus end gripi vastu vaktsineerida.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (Centers for Disease Control and Prevention) soovitab kõigil tervishoiutöötajatel end korra aastas vaktsineerida. Samuti väidab keskus oma kodulehel, et gripivaktsiin raseduse ajal on parim kaitse nii naisele kui lapsele.

Breton ütles oma tööandjale, et ta ei lase end vaktsineerida põhjusel, et on väga vähe uuringuid, mis tõestaksid vaktsiini ohutust rasedale naisele.

Tööandja olevat aga Bretonile öelnud, et kui ta enne 17. detsembrist 2013 end ei vaktsineeri, siis ta vallandatakse. Bretoni otsus oli kindel, kuna tema peres on olnud kolm nurisünnitust.

Haigla pressiesindaja Alan Peterson ütles väljaandele, et tervishoiutöötaja peab end laskma vaktsineerida ja et rase naine on gripile veelgi vastuvõtlikum.

«Ma tean, et haiguste kontrolli ja ennetamise keskus soovitab vaktsineerida ja sellest pole midagi, kuid see oli meie valik vaktsineerimist ja sellega kaasnevat vältida,» jäi Breton endale kindlaks.

Breton tegi ettepaneku, et võib tööl näomaski kanda, kuid sellega polevat tööandja nõustunud.

Breton ei kavatse seoses tööandja otsusega midagi ette võtta, ta tahaks vaid seda, et haigla muudaks oma reegleid ja et end vaktsineerida mitte soovivad õed saaksid edasi töötada.

2013. aasta oktoobri alguses valmis Eesti Terviseameti tellimusel värske uuring, mille kohaselt vaktsineerib end igal aastal gripi vastu vaid 35 protsenti kõikidest Eesti tervishoiutöötajatest. Uuringu järgi ei pea 38 protsenti tervishoiutöötajaist vaktsineerimist praegu oluliseks.

Terviseameti peadirektori Tiiu Aro sõnul peidab tervishoiutöötaja vaktsineerimine endas kahte suuremat eesmärki: esiteks tuleb kaitsta iseennast, aga selle kõrval on veel olulisem kaitsta oma patsiente, mis pahatihti ununema kipub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles