Piltuudis: kuidas magamatus laastab keha

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamatus kurnab ajas tõsiselt inimese keha.
Magamatus kurnab ajas tõsiselt inimese keha. Foto: Huffington Posti infograafiku ekraanitõmmis

Huffington Post koostas infograafiku, milles näitab, millist kahju tekitab magamatus organismile ning kuidas kannatab seeläbi inimese välimus.

Mullu Suurbritannias tehtud uuring näitas, et kui inimene magab juba nädal aega järjest öösel alla 6 tunni, siis tähendab see rohkem kui 700 geenis muudatusi. Kuid näiteks pea pooled ameeriklased ei maga öösiti soovitatud 7 tundi või rohkem. 2013. aastal said uuringute järgi vaid 59 protsenti ameeriklastest öösel und vähemalt 7 tundi.

Lapsed ja teismelised vajavad aga veelgi enam und. Noorukid vajavad öösel und 8,5-9,25 tundi, kuid väiksemad koolilapsed peavad iga öö magama 10-11 tundi.

Väljaanne kirjutab, et kui inimene ei saa üks öö piisavalt magada, siis muutub ta söögiisu suuremaks, ta satub autoroolis suurema tõenäosusega õnnetusse, näeb halvem välja, võib saada külma, ei suuda keskenduda, kannatab mäluprobleemide all ning on eeldatavasti märksa emotsionaalsem.

Kui krooniline magamatus kestab pikemat aega, siis suureneb nii insuldi kui ka vähkkasvajate risk, samuti suureneb risk ülekaalulisusele ja südamehaiguste tekkimisele. Vaata graafikut siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles