Haigus, mis kimbutab täies elujõus naisi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV-viiruse vastast vaktsineerimist soovitatakse kuni 26-aastastele naistele.
HPV-viiruse vastast vaktsineerimist soovitatakse kuni 26-aastastele naistele. Foto: SCANPIX

Kui lääneriikides emakakaelavähki haigestumine väheneb, siis Eestis see kahjuks nii ei ole.

Tartu ülikooli kliinikumi naistearst ja õppejõud Kai Part ütleb, et emakakaelavähk on naistel esinemissageduselt rinnavähi järel teisel kohal: selle diagnoosi saab Eestis igal aastal ligikaudu 160 naist, kirjutab Põhjarannik. Põhiline haigestunute rühm on 30- kuni 50aastased naised.

«Rinnavähki on lääne riikides rohkem kui arengumaades, aga emakakaelavähi puhul on vastupidi. Kui arenenud riikides on emakakaelavähki haigestumus ja suremus kogu aeg langenud, siis meil pole see viimase 25 aasta jooksul vähenenud,» tähendab Part.

Eesti vähiliidu andmetel haigestub emakakaelavähki Eestis 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda rohkem naisi kui Soomes.

Tohtri sõnul on põhjuseks hiline avastamine ja vähene osalemine sõeluuringus, mida Eestis viiakse läbi 2003. aastast. Oma osa on ka seksuaalsel riskikäitumisel. Emakaelavähki põhjustab inimese papilloomiviirus HPV, mida on üle saja tüübi ja millesse haigestuvad nii naised kui mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles