Lugeja küsib: uude töökohta minnes võib küsida palgata puhkust?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

«Olen töökohta vahetamas. Seaduse järgi on uuel töötajal õigus puhkust küsida kuue kuu möödudes. Ma eeldan, et siin on mõeldud puhkusetasuga puhkust. Kas enne kuue kuu möödumist võib küsida tasustamata puhkust ja kastööandja võib sellest keelduda?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu.

Töölepingu seaduse § 68 lõike 4 kohaselt võib töötaja nõuda põhipuhkust, kui ta on tööandja juures töötanud vähemalt kuus kuud, kuid see ei tähenda, et poolte kokkuleppel ei võiks töötaja juba varem ka tasulist põhipuhkust kasutada.

Seaduse kohaselt arvutatakse tööle asumise kalendriaastal töösuhtes oldus aja eest, mis on kalendriaastast lühem, põhipuhkust võrdeliselt töötatud ajaga ehk kui töötaja on asub näiteks tööle 1.juulist sel aastal, siis on tal selle 2014.aasta eest õigus saada puhkust üldjuhul 14 kalendripäeva. Kokkuleppel tööandjaga võib töötaja neid 14 päeva kasutada juba septembris, kuid nõuda saab ta tööandjalt neid päevi alles järgmise aasta jaanuaris.

Tasustamata puhkust võimaldatakse nii töötamise esimesel kuuel kuul kui ka hiljem aga ainult poolte kokkuleppel ning tööandja võib töötaja tasustamata puhkuse soovi rahuldamisest keelduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles