Pangad tõstavad sularaha käitlemise teenustasusid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat ja sularaha.
Pangaautomaat ja sularaha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lähikuudel läheb klientidel sularahaga arveldamine kallimaks nii pangakontorites kui ka sularahaautomaatides.

Uus sularahateenuste hinnakiri SEB pangas hakkab kehtima 1. veebruaril, Swedbankis aga 31. märtsist. SEB pank põhjendab sularahateenuste hinnatõusu sooviga kiirendada üleminekut 1. veebruarist üle-euroopalisele arveldusstandardile. Alates veebruarist muutub SEBs tasuliseks eraisiku kontole sissemakse, hinnakirja lisandub teenustasu müntide väljamakse eest, kaovad soodustused juuniorkontolt väljamaksmisel ja juuniorpaketi omamisel ning tõusevad muud sularahatehinguid puudutavad teenustasud.

Kui seni said SEB erakliendid kontoris sularaha kontole sisse maksta tasuta, siis alates veebruarist peavad nii era- kui ärikliendid maksma 0,3 protsenti summast ehk minimaalselt 2 eurot. Tasuta sissemakse võimalus säilib juuniorkonto omanikele kuni 100 euro ulatuses kuus. Sularaha väljamakse kontoris hakkab nii era- kui ärikliendile maksma 0,4 protsenti summast ehk minimaalselt 2 eurot praeguse 1,92 euro asemel.

«Iga SEB pangakontori juures on ka sularahaautomaat, mis tähendab, et puudub vajadus telleri kaudu sularaha välja võtta,» põhjendas SEB kommunikatsioonijuht Evelin Allas muudatust.

Müntide sisse- ja väljamakse kontoris hakkab maksma 5protsenti summast ehk minimaalselt 2 eurot, praegu maksab sissemakse 1,5 protsenti summast. Lapsed saavad juuniorkontot kasutades tasuta münte sisse maksta 100 euro väärtuses kuus.

Tasuliseks muutub ka sularaha sissemaksmine pangaautomaadis. Rohkem kui 6000 euro sissemaksmise korral kuus tuleb maksta teenustasu 0,2 protsenti ületatavast summast. «Muudatus oli vajalik seetõttu, et 3,5 protsenti klientidest, kes teevad nii suuri sissemakseid, hoiab ringluses 52 protsenti sularahast. Nende klientide suunamine elektroonilisele arveldamisele tõstaks oluliselt mahtusid ning võimaldaks pakkuda soodsamaid kaardimakseid kõikidele klientidele,» selgitas Allas.

Samal põhjusel langeb ka sularaha pangaautomaadist väljavõtmise piirmäär 2000 eurolt kuus 1000 eurole. Sellest suuremate summade puhul tuleb tasuda teenustasu 0,3 protsenti ületatavast summast.

SEB panga uued hinnad*Praegu kehtivAlates 1. veebruarist kehtiv

Eraisiku sissemakse kupüürides oma kontole

Tasuta0,3% summast ehk minimaalselt 2 eurot

Sularaha sissemakse kupüürides juuniorkontole

Tasuta0,3%, kui summa ületab 100 eurot
Sularaha sissemakse kupüürides võõrale kontole0,1% summast ehk min 2,24 eurot0,4% summast ehk min 2,60 eurot
Eraisiku sissemakse müntides oma kontole1,5% summast ehk min 1,60 eurot, kui summa ületab 20 eurot3% summast ehk min 2 eurot
Sularaha sisse- ja väljamakse müntides juuniorkontoleTasuta0,3%, kui summa ületab 100 eurot
Sularaha sissemakse müntides võõrale kontoleEi ole hinnakirjas3% summast ehk min 2,60 eurot
Sularaha väljamakse müntidesEi ole hinnakirjas3% summast ehk min 2 eurot, kui summa
Sularaha väljamakse kupüürides juuniorkontolt, kui tehingu teeb konto omanik0,4% summast ehk min 1,92 eurot; kuni 64 eurot tasuta0,4% summast, min 2 eurot
Sularaha väljamakse juuniorkontolt, kui tehingu teeb konto omaniku esindaja0,4% summast ehk min 1,92 eurot; alla 7-aastase konto omaniku esindajale kuni 32 eurot tasuta0,4% summast ehk min 2 eurot
Müntide vahetamine; müntide vahetamine kupüürideks, kupüüride vahetamine müntideks5% summast ehk min 1,60 eurot5% summast ehk min 2 eurot
Sularaha sissemakse pangaautomaadisTasuta0,2% sissemakstavast summast, kui summa ületab kuu jooksul 6000 eurot
Sularaha väljavõtmine pangaautomaadis0,3% väljavõetavast summast, kui summa ületab kuus 2000 eurot0,3% väljavõetavast summast, kui summa ületab kuus 1000 eurot
Väljaminev makse pangakontoris ja telefonipangas1,09 eurot2 eurot

*Tabelis on toodud vaid muutuvad hinnad eraisikule

Swedbankis on peamised muudatused seotud kontorites tehtavate sularahatehingutega. Just need on Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivase sõnul kõige kulukamad nii panga kui kliendi jaoks. Siilivask nentis, et pangatehinguid tehakse iga aastaga aina enam elektroonilistes kanalites ning kontoreid külastavate inimeste hulk aina väheneb. «Nii täna kui ka edaspidi on kõige soodsam tehinguid teha Swedbanki internetipangas ja pangaautomaatides,» märkis Siilivask.

Sularaha sissemaksmine makseautomaatidesse on Swedbanki eraklientidele endiselt piiranguteta tasuta, samuti ei muuda pank sularaha väljamaksete hindu kontoris. Ettevõtetele muutub raha makseautomaadis arvele panek tasuliseks alates 5000 eurost.

Siilivask lisas, et SEPA-le üleminek on paljudele pangaklientidele niigi suur muutus ja seega hakkavad uued hinnad kehtima hiljem kui teistes pankades.

Swedbanki uued hinnad*Praegu kehtivAlates 31. märtsist kehtiv
Eraisiku sissemakse kupüürides oma kontoleTasuta0,25% ehk min 2,60 eurot

Sularaha sissemakse kupüürides alaealise kontole

Tasuta0,25%, kui summa ületab 100 eurot
Sularaha sissemakse kupüürides võõrale kontole0,2% summast ehk min 2,60 summast

0,25% summast ehk min 2,60 eurot

Eraisiku sisse- ja väljamakse müntides oma kontole1% summast ehk min 1,60 eurot, kui summa ületab 20 eurot2% summast ehk min 2,60 eurot
Sularaha sissemakse müntides alaealise kontoleTasuta2%, kui summa ületab 100 eurot
Müntide vahetamine; müntide vahetamine kupüürideks, kupüüride vahetamine müntideks5% summast5% summast ehk min 2,60 eurot
Sularaha väljavõtmine pangaautomaadisTasuta

0,3% väljavõetavast summast, kui summa ületab 2000 eurot

*Tabelis on toodud vaid muutuvad hinnad eraisikule

Mis veel muutub?

Eesti üleminekuga üle-euroopalisele arveldusstandardile, muutuvad 1. veebruarist ka mitmed pangateenused: kontonumbrite standard, riigisisese makse asemel hakkab olema Euroopa makse ja otsekorralduse asemel hakkab olema e-arve teenus. Eraisikute jaoks toimuvad paljud muutused automaatselt.

Seoses sellega, et pankadevahelised ülekanded liiguvad 1. veebruarist 2014 läbi üle-euroopalise süsteemi, siis hakkavad ka maksed pankade vahel liikuma senise kümne korra asemel viis korda päevas ja samal päeval teise panka jõudmiseks peab makse olema sisestatud internetipangas hiljemalt kella 16.30 ehk siis pool tundi varem kui seni.

Vaata Nordea 1. jaanuarist kehtima hakanud hinnakirja siit.

Vaata LHV 1. veebruarist kehtima hakkavat hinnakirja siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles