LHV nõudis õigel ajal tasutud arve eest viivist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebipoes ostlemisel on oma puudused.
Veebipoes ostlemisel on oma puudused. Foto: Tele2

Postimehe poole pöördunud LHV klient Kaupo Kork sai ebameeldiva üllatuse osaliseks, kui avastas arvelt viivisenõude ühepäevase ülemineku eest, kuigi maksis arve õigel ajal.

Mehel, kellel on ostetud läbi LHV Finance järelmaksuga arvuti, laekuvad arved automaatselt Swedbanki, kus on tehtud ka otsekorraldus. «Maksepäevaks on pandud «arve tasumise tähtaeg». Sain aga LHV-lt viivisenõude ühepäevase ülemineku eest, mille põhjuseks on pankadevaheline maksete kiirus. Kas selle põhjal on õigus esitada kliendile viivis? Minu jaoks on otsekorraldus just muretu lahendus, et makse ei jääks tegemata,» mõtiskles Kork.

Arvel kajastus viivisenõue 10.-11. detsembri eest. «Viivis oli neli eurosenti, kuid pigem on küsimus põhimõttes,» nentis Kork.

Ta lisas, et sai LHV-lt esialgu ebameeldiva vastuse, et see olevat tema enda mure, kuna neil peab raha kindlaks kuupäevaks arvel olema. «Klient peab ise välja uurima, kui kiiresti pankadevaheline rahaliikumine toimub ja siis lahutama selle maksetähtajast maha ja kande tegema. Päris naljakas,» märkis Kork.

«LHV-l on väga kahju, et selline mure seoses viivisteadetega on tekkinud. Palume kliendi ees vabandust, et ei suutnud varasemas suhtluses tekkinud olukorda lahendada. Tänaseks oleme kliendiga uuesti ühendust võtnud ja jõudnud kokkuleppele,» nentis LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum.

Kork kinnitas, et praeguseks on LHV juhataja talle tõesti helistanud, palunud vabandust ning lubanud ka viivise kõrvaldada.

Rum selgitas, et järelmaksu lepingutes on kirjas, et maksed «loetakse tasutuks alates vastava summa laekumisest nimetatud Faktoori (LHV Finance) kontole.»

«Viivis tekkiski, kuna kokkulepitud päevaks raha LHV Finance kontole ei jõudnud,» märkis Rum.

Igal pangapäeval liiguvad viimased pankadevahelised ülekanded harilikult tööpäeva lõpus, hilisemad maksed jõuavad saajani järgmisel pangapäeval.

«Oleme heauskselt lähtunud sellest, et e-arve püsimakse teenuse puhul saadavad pangad pankadevahelised maksed teele sellisel ajal, et need jõuaksid samal pangapäeval kohale. LHV panga poolt niimoodi ka talitame. Kuna see ei pruugi aga teiste pankade puhul nii olla, siis on LHV Finance viiviste arvestamise loogikat praeguseks kohendanud nii, et klientide jaoks asjatuid viivisnõudeid edaspidi ei tekiks,» rääkis Rum.

Kuna otsekorraldusteenuse asendumine e-arve püsimakse teenusega on praegu aktuaalne, soovitab LHV oma klientidel alati jälgida, et e-arvete tasumisel nende maksed õigel ajal tehtud saaksid. «Seda saab lihtsalt teha, kui seadistada tellitud e-arve tasumine varasemaks kui arvel määratud maksetähtaeg. Sellisel juhul ei teki arusaamatusi ka näiteks riigipühade või maksete liikumise sageduse muutuse korral,» lisas Rum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles