Lugeja küsib: kuidas vältida trahvi, kui kaasreisija ei kurda avarii tagajärjel saadud haava üle?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haav vajas paari õmblust.
Haav vajas paari õmblust. Foto: SCANPIX

«Juhtus avarii, sõitsin teelt välja kraavi. Väljasõidu tulemusena lõi tagaistunud reisija pea ära ja tekkis põrutushaav, täpsemini siis  u 2 cm pikkune mitte sügav haav otsaees. Saatsin omal algatusel ta igaks juhuks haiglasse õmblema. Tehti paar õmblust, haav paranes nädalaga ära. Reisija sõnul pole sellega mingeid valusid ega muud kaasnenud ja erilist armi välja paistma ei jäänud. Kas see on tervisekahjustus? Küsimus tekkis liiklusseaduse § 223 lõike 1 põhjal. Omavahel rääkides ei kurda ta midagi ja ei soovi, et ma trahvi saaksin. Täpsemalt küsimus siis, kas selline haav kuulub tervisekahjustuse hulka ja kas oleks võimalik kuidagi trahvi vältida?» küsib juht.

Vastab vandeadvokaat  Maano Saareväli.

Selline haav on vaadeldav kerge tervisekahjustusena ning Teie tegu kvalifitseerub liilusseaduse § 223 lõike 1 järgi. Asjaolu, et tervisekahjustus oli väheoluline ning kahju saanud isikul ei ole Teie vastu pretensioone, võib olla käsitletav karistust kergendava asjaoluna karistusseadustiku S § 57 lõike 2 tähenduses. Kas menetleja peab võimalikuks süüteole reageerimisel piirduda hoiatusega või lõpetada väärteomenetlus otstarbekuse kaalutlusel, sõltub paljuski teo asjaoludest ja menetleja hinnangust Teie süü suurusele, samuti asjaolule, kas analoogiliste süütegude menetlemist nõuab avalik menetlushuvi.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles