Maailma üks huvitavamaid veealuseid vaatamisväärsusi

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cancuni veealune muuseum.
Cancuni veealune muuseum. Foto: ReisiGuru

Cancuni veealune muuseum (hispaania keeles ametlikult Museo Subacuático de Arte, lühendatult MUSA) on vee alla mere põhja asetatud skulptuuride park Mehhiko kagurannikul Yucatani poolsaarel asuva Cancúni linna ja Naiste saare lähistel Atlandi ookeanis.

Käesoleval ajal on pargis enam kui 420-ruutmeetrisel alal merepõhja kinnitatud enam kui 500 elusuurust skulptuuri, mistõttu peetakse MUSA-t maailma suuremate, huvitavamate ja ambitsioonikamate veealuste huviväärsuste hulka kuuluvaks. MUSA skulptuuride kogukaal ületab 200 tonni.

MUSA skulptuurid on loodud valdavas enamuses Inglise skulptori Jason deCaires Taylori poolt. Nimetatud skulptor on spetsialiseerunud ajapikku kunstlikke korallriffi moodustavate veealuste skulptuuride loomisele. Kuna Jason deCaires Taylor on ka pikaajalise kogemusega sukelduja ja allveefotograaf, on ta mitmel pool maailmas suutnud luua väga kauneid ja looduslikku keskkonda igas mõttes hästi sobivaid veealuste skulptuuride parke.

MUSA rajamisega tehti algust novembris 2009. Hiljem on skulptuure korduvalt lisatud. MUSA tuntumad skulptuurid kannavad selliseid nimesid nagu Hombre en llamas (Põlev mees), La Jardinera de la Esperanza (Lootuse aednik), El Colecionista de los Sueños (Unistuste koguja), La Evolución Silenciosa (Vaikiv evolutsioon).

Muuseumi skulptuurid on loodud neutraalse pH-tasemega merebetoonist. Skulptuuride lähedusse, aga ka skulptuuride spetsiaalsetesse avadesse on paigutatud mitmeid koralle ja tuhaturblasi. Loodetakse, et ajapikku kattuvad ka MUSA skulptuurid täielikult korallidega, sest piirkonnas on korrale rohkearvuliselt. MUSA üheks eesmärgiks on näidata kunsti ja keskkonnateaduse seoseid ja kasulikku vastasmõju, kuivõrd skulptuuride abiga on loodud mereelustikule koloniseerimiseks sobiv ulatuslik kunstlik riff.

Loe edasi ReisiGuru.ee'st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles