Tuleviku autod teavad ise, millal tee on libe

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet kuulutas Pärnumaal kõrvalteedel välja rasked ilmastikuolud, mistõttu liiklejatel palutakse võimalusel vältida kõrvalteedel sõitmist.
Maanteeamet kuulutas Pärnumaal kõrvalteedel välja rasked ilmastikuolud, mistõttu liiklejatel palutakse võimalusel vältida kõrvalteedel sõitmist. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Soome VTT tehnika uuringute keskus arendab välja teavitussüsteemi, mis hoiataks juhte varakult libeda tee või teekahjustuse eest.

Uut teavitussüsteemi alles arendatakse ja see peaks jõudma tootmisse kahe aasta jooksul, kirjutab Yle. Esimesi testsõite juba tehakse ning see tuvastussüsteem on paigaldatud ka mõnele veokile.

«Me valisime esmalt  raskeveokid, sest neile on juba üldjuhul pardakompuuter paigaldatud ja see teeb uue süsteemi kasutuselevõtmise ja andmete kogumise lihtsamaks,» rääkis VTT uurija Renne Tergujeff.

Uuest süsteemist on eriti huvitatud need, kellele roolikeeramine leiva lauale toob, kuna sageli pole must jää silmaga märgatav.«Näiteks eelmisel nädalal vedasin ma kütust Sipoos. Pardaarvuti näitas, et temperatuur on viis kraadi alla nulli ja vesi oli teel, kuid selle all oli vastik libe jää,» rääkis veokijuht Juha Aaltonen.

Kui VTT libeduse tuvastamise süsteem oleks sisse lülitatud, siis ootamatu libedus peaks jääma minevikku. Teel sõitvad autod koguksid infot teeolude kohta, kust neid saaks teistele sõidukitele edasi saata näiteks GPSi vahendusel. «Info oleks kaardil nähtav. Näiteks hoiatavad tuled või helihoiatus, mis ütleks juhile, et ees olev tee on libe. Sel juhul saaksid juhid valida alternatiivse tee, kui nad soovivad,» rääkis Tergujeff. Sama süsteemi arendatakse ka mootorrataste jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles