Lugeja küsib: kas patsient tohib arstile väikseid kingitusi teha?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid operatsioonisaalis.
Arstid operatsioonisaalis. Foto: SCANPIX

«Olen vanem inimene ja käin üsna tihedalt arstil, olen mitu korda aastas terviseprobleemidega ka haiglas sees. Lahkudes olen viinud mõnele toredale õele või arstile tänutäheks kommikarbi. See on alati vastu võetud, kuid kas on ka mingisugune üldisem poliitika? Kas patsiendil on arstidele-õdedele
sobiv pisikesi kingitusi teha või tekitab see hoopis ebamugavust?» küsib Postimehe lugeja.

Vastab Eesti Arstide Liidu eetikakomitee liige doktor Indrek Oro.

Igapäevaselt praktiseeriva arstina vastan täiesti siiralt, et sedasorti tänuavaldusi ei ole vaja raviasutuste töötajate suhtes ette võtta. Ammugi kui peate olude sunnil külastama arsti sageli ja tõenäoliselt kulutama märkimisväärse osa oma tagasihoidlikust sissetulekust ravimitele. Kristliku moraali tõekspidamisi austava inimesena mõistan valdavaid tundeid. Eks ole ju tänulikkus sama inimlik käitumisviis kui ligimese abistamine. Keegi meist ei soovi olla tänamatu. Minu arvates kuulub tänamine (nagu ka tänamata jätmine) inimestevahelise suhtluse nüansirohkesse valdkonda. Kinnitan, et siin ei ole universaalseid reegleid. Tänu ja kriitika on sama emotsiooni kaks eri külge ja nende väljendamine on iga inimese vääramatu õigus. Kuna kriitikat väljendatakse enamasti suusõnaliselt või kirjalikult, siis piisab sarnasest väljendusviisist ka tänu avaldamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles