Eestis külmutatud torte ei osteta, saiakesi aga küll

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ostja eelistab värsket torti külmutatule.
Eesti ostja eelistab värsket torti külmutatule. Foto: Toomas Huik / Postimees

Mitmed Eesti suured toidupoed müüvad külmutatud torte, kuid erinevalt külmutatud saiakestest ja kookidest pole neil erilist müügiedu.

«Selveris on müügil viis külmutatud torti firmadelt Kukotava, Fazer, Coppenrath & Wiese ja Almondy. Tegu on nišitoodetega, mida leiab vaid suuremate kaupluste sügavkülmaletist,» rääkis Selveri pressiesindaja Annika Vilu. Tema sõnul ostavad külmutatud torte inimesed, kellele on oluline toote pikk säilivusaeg ning võimalus ise otsustada, millal seda süüa.  Selverites torte poes ei sulatata. Lisaks külmutatud tortidele müüb poekett ka külmutatud saiakesi, pirukaid, maitsevõiga saia ja struudleid, mida saab ise kodus ahju panna. «Külmutatud kondiitritoodete populaarsus on küll aasta-aastalt tõusnud, kuid tegu on siiski nišitoodetega,» sõnas Vilu.

Torte poes ei sulatata

Prisma Peremarketi ostujuhi  Tiia Karu sõnul jääb praegu külmutatud tortide osakaal väga marginaalseks ehk paari protsendi juurde kogu kondiitritoodete müügist. Prisma pakub Kaupmees Grupi, Fazeri ja Inexi külmutatud torte ning valikusse kuulub ka näiteks gluteenivaba tort allergikutele. Sügavkülmutatud torte, mida kaupluses üle sulatatakse, Prisma ei müü. «Teadlikult ei ole me taolisi torte võtnud oma valikusse. Prisma sortiment on üles ehitatud eelkõige värsketele külmutamata tortidele, millega püüame pakkuda piisavalt laia valikut ja parimat hinnataset,» kinnitas Karu. Küll on poes lai valik sügavkülmas hoitavatest pagaritoodetest, nii saiakesi, pirukaid kui ka tainaid. «Pagaritoodete müük on igati hea. Suured müügikasvud on just tähtpäevadel,» sõnas ostujuht.

«Müüme  külmutatuna näiteks beseetorti, gluteenivabu torte, kohupiima-juustu kooki, rullbiskviiti, maasikakooki jms,» rääkis Comarketi poode pidava ABC Supermarketsi ostujuht Andrus Põld. Neil on  müügil Rootsi firma Almondy ja Saksamaa  Coppenrath&Wiese brändi tordid-koogid.

Külmutatud torte ostetakse vähe ja tegu on pigem nišitootega. «Külmutatud tainaste ja saiakeste trend ja ka müük on kasvav. Hetkel umbes viis protsenti  kogu pagaritoodete müügist,» lisas ta.

ETK keti poodides külmutatud torte ei müüda, külmutatud kookide nii koguseline kui ka käibeline müügi osakaal  jääb alla ühe protsendi.

«Valdav osa klientidest eelistab pigem osta värskeid kooke ja torte külmutatud toodete asemel,» rääkis ETK turundusdirektor Andres Lember. Ta lisas, et samas on külmutatud tainad, pirukad ja saiad väga populaarsed.  Nende ketis müüakse Coppenrath & Wiese külmutatud kooke ja  Fazer Leipomot  Angry Birds kooke kaupluses ainult külmutatuna ja neid kaupluses ei sulatata.

Eesti Pagari külmutatud kooke on võimalik kaupluses müüa nii külmutatuna kui ka sulatatuna. «Kooke sulatatakse kauplustes vastavalt tootja poolt määratud protseduuri- ja tehnoloogilistele reeglitele ja kaupluse sisemisi kvaliteedistandardeid järgides,» rõhutas Lember ja lisas, et see tagab ka tootele ette nähtud kvaliteedi.

«Meie soov on pakkuda kliendile midagi teistsugust, mida külmutatud tordid kindlasti on,» ütles Rimi pressiesindaja Katrin Bats.  Ta lisas, et külmutatud torte Rimi valikus hetkel pole. «Oleme nende lisamist sortimenti kaalunud ning tulevikus võib neid ka sealt ehk leida,» arvas ta. Küll aga on suuremates Rimi kauplustes müügil ligikaudu 36 erinevat sügavkülmatoodet. Kõige populaarsemad on Batsi sõnul Eesti Pagari saiakesed, mida on kodus hea lihtne valmistada. «Sellised tooted on muutumas üha populaarsemaks. Külmutatud pagaritoodete müük Rimi kauplustes on võrreldes möödunud aastaga kasvanud pea 23 protsendini,» sõnas ta.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul nemad külmutatud torte ei müü. «Oleme neid küll varem müünud, kuid mida enam oleme laiendanud oma kondiitritööstust, seda enam on hakanud kliendid eelistama Maxima  värskeid ja mitmetes kohtades ka kohapeal valmistatud torte ja teisi kondiitritooteid,» selgitas ta. Erilaiu sõnul oli nõudlus külmutatud tortide järele on väga väike. «Seda enam, et meie oma kondiitritsehhide magusatoodang on soodsam,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles