Milline on väärt lugemislamp?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavasokliga E27 lugemislamp, kuhu saab keerata nii LED-, halogeen- kui ka säästupirni.
Tavasokliga E27 lugemislamp, kuhu saab keerata nii LED-, halogeen- kui ka säästupirni. Foto: Mihkel Maripuu

Lugemislambi valik võib osutuda oodatust suuremaks katsumuseks – poed on täis erinevas hinnaklassis valgusteid, mille sobivusest või ebasobivusest saab sageli sotti alles siis, kui lamp koju lugemisnurka on asetatud.

Siiski saab anda mõned näpunäited, mis valikut lihtsustavad. «Mida rohkem on lambil liigendeid, seda suurema tõenäosusega see sobib, seda funktsionaalsem see on,» tõi välja valgustussalongi Hektor Light projektijuht Kerli Rosin.

Kui inimene armastab lugeda laua taga või otsib lampi koolitükkide lahendamiseks, ei pea lugemislambil kuigi palju liigendeid olema. Statsionaarseks tööks sobib lamp, mille pead saab suunata. Kui aga armastatakse lugeda näiteks diivanil või tugitoolis, siis võiks olla rohkem võimalusi lampi suunata. Lisaks lambi peale võiks painutatav olla ka jalg. Seega, mida pretensioonikam on lugemisnurk, seda liigendatum lamp tuleks koju valida.

«Valgusti võiks olla silmade kõrgusel, kuid kindlasti mitte selliselt, et me valgusallikat ennast näeks – muidu tekib pimestusefekt, mis on silmadele väga koormav,» lisas sisekujundaja Victoria Rüütel.

Rüütli sõnul on oluline, et valgustugevus oleks reguleeritav. Rosin toob välja, et paljudel lugemislampidel on valida kolm valgustugevust. Moodsamad lambid reguleerivad end vastavalt loomulikule valgusele ise.

«Kindlasti on vajalik soe toon, sest mida külmem valgus, seda rohkem see paberilt tagasi peegeldub, seda raskem on silmal valgust taluda,» rääkis Rosin. Ka ei tohiks valgus väreleda.

Kõige ostetumad on LED valgusallikaga lambid, mis on tugevad valgustajad. «Tänapäeval on LED-lampidel matistatud klaas ees, nii et need ei kriiska valgust ega väsita silmi,» kinnitas Rosin.

Kes LED-lampide eredust aga pelgab, sellel soovitab Rosin valida tavasokliga valgusti, kus saab katsetada nii LED-, halogeen- kui ka säästupirni.

«Nii saab inimene ise valgusallikat valida, katsetada ja vahetada,» selgitas Rosin. Tavasokliga lambid sobivad näiteks kooliteed alustavate laste lauale.

Valgusteid vaadates hakkab silma tohutu hinnavahe – pealtnäha sarnase välimusega laualampide hinnavahe võib olla rohkem kui kümnekordne. Nii võib laualambi eest välja käia üle 600 euro.

«Hind ei pruugi määrata kvaliteeti, tuleks vaadata ikkagi lambi funktsionaalsust – kui hästi liigub lambipea, kui palju annab lampi liigendada, vahetada valgustugevust,» nentis Rosin. Mõne lambi puhul võib hinna kõrgeks paisutada hoopis lambimaailmas tuntud kaubamärk. Seda juhtub Rosina sõnul sagedamini Itaalia kaubamärkide puhul.

«Odavate lampide liigendid on tihti plastist. Plast väsib kiiresti ära ja lamp läheb katki,» tõi Rosin välja. Säärase lambi eluiga võib olla kaks-kolm aastat.

Sisekujundaja Victoria Rüütel soovitab silmas pidada, et lisaks laualambile ehk kohtvalgusele oleks lugemisnurgas üldvalgus, et vältida liigse valguskontrasti tekkimist.

«Silmad on kogu aeg aktiivsed ja lähevad kergesti rändama – seepärast peaksid valgustugevuse erinevused olema sujuva üleminekuga,» soovitas Rüütel.

Nendel kolmel lugemislambil paindub pea ning jalg aluse juures, mistõttu sobivad lambid eelkõige kirjutuslauale. Tegemist on LED-lampidega. Fotod: Mihkel Maripuu.

(vasakult)

1. Roundlight

Hind: 65 eurot

Võimsus: 5W

2. Philips

Hind: 177 eurot

Võimsus 7W

3. Wofi

Hind: 70 eurot

Võimsus 5W

Itaalia firma Fabbian disainlamp, mille hinna ajab kõrgeks kaubamärk ja välimus.

Hind: 620 eurot

Võimsus: 10W

Hästi reguleeritavad lugemislambid Modo – lisaks peale liigub jalg kahest kohast ning tänu tavasoklile saab valgusallikat ise valida.

Hind: 150 eurot

Võimsus: 60W

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles