Jesse: joomise piiramine nõuab koostööd alkoholitootjate ja –müüjatega

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Vastavalt WHO vastu võetud alkoholi tarvitamise kahjude vähendamise strateegiale on Eestis juba arutlusel alkoholi müügi- ja reklaamipiirangud ning ees ootavad arutelud tootjate ja müüjatega, ütles Tervise Arengu Instituudi juht Maris Jesse.

193 liikmesriigiga Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) võttis sel nädalal vastu globaalse strateegia alkoholi tarvitamisega seotud kahju vähendamiseks, mis kutsub WHO liikmesriike rakendama poliitilisi meetmeid alkoholi kahjuliku tarvitamise vähendamiseks.

«Eesti jaoks otseselt uut strateegias ei ole, me teeme juba paljut, mis strateegias kirjas,» rääkis Tervise Arengu Instituudi juht Maris Jesse, kes Eestit WHO assambleel esindas. «Ja osad abinõud - reklaamipiirangud, erinevad müügipiirangud - on meil ettepanekutena arutluses.»

«Kindlasti aga peaksime enam rääkima ja mõtlema koos alkoholitootjate ja -müüjatega, mida erasektor saab teha, et alkoholitarbimist mõistlikes piirides hoida. Näiteks joobes inimestele alkoholi mittemüümine ka reaalsuses, vanusepiirangute parem kontroll jne,» lisas Jesse.

Jesse kinnitas, et alkoholi tarvitamise teema on järgnevatel aastatel rohkem üleval kogu maailmas. «Ehk et on oodata rohkem nn edetabeleid selle kohta, kuidas kuskil riigis alkoholitarbimise kogustega ja alkoholikahjuga lood on ja neis edetabelites on oodata kahjuks Eestile tähelepanu,» tõdes ta.

Kuna Eesti poole vaadatakse küsimusega, mina me alkoholi liigtarbimise ja kahju vähendamiseks teeme, oleks Jesse sõnul vaja kinnitatud alkoholipoliitikat, mida järgmisel WHO alkoholistrateegiale pühendatud kohtumisel aastal 2012 ette näidata.

«Globaalne strateegia alkoholi liigtarvitamise vähendamiseks on eelkõige suunaandev dokument. Srateegia rõhutab, et alkoholi liigtarvitamise ja sellest tuleneva kahju vähendamiseks on roll kõigil riigi sektoritel, nii valitsusasutustel kui erasektoril, ning ainult ühest abinõust, näiteks ainult inimeste teavitamisest või ainult ühe ministeeriumi tegevusest ei piisa tulemuse saavutamiseks,» selgitas Jesse.

Tema sõnul pakub strateegia välja rea liigjoomisega võitlemise meetmeid, kuid riigid valivad ise, millised neile kõige vajalikumad ja sobivamad tunduvad.

Jesse avaldas lootust, et viimased kaks aastat Eestis kestnud trend alkoholi liigtarbimise vähenemise suunas jätkub ka siis, kui majandus ja palgad taas kasvama hakkavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles