Külm tapab soomlasi liiklusõnnetustest enam

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmasurmad panevad soomlasi muretsema.
Külmasurmad panevad soomlasi muretsema. Foto: SCANPIX

Külmast tingitud surmad moodustavad umbes kuus protsenti kõigist surmajuhtumitest Soomes, mida on ligi kümme korda enam kui liiklusõnnetusest tingitud surmi.

Soome Kutsetervise Instituudi professor Hannu Rintamäki soovitab südamestressi vältimiseks end soojalt riietada, kindlasti tuleb kanda mütsi, võimalusel tõmmata kapuuts peale ning katta nägu, sest paikne külmakahjustus tabab ennekõike katmata kehaosasid, vahendab Yle.

«Külmaga vererõhk tõuseb ja südame töö kiireneb,» märkis professor. Kõige suurem suremuse oht on neil, kellel juba on südameprobleemid.

Kui keha on külmast šokis, hakkab siseelundkond ning aju intensiivsemalt tööle. «Müts ja kapuuts kaitseb, mahajahtumine toimub aeglasemalt ja keha reaktsioonid on leebemad,» selgitas professor.

Soomes esineb igal aastal otseselt külmast tingitud surmajuhtumeid 2000-3000, samas kui 2013. aastal suri liiklusõnnetuses saadud vigastuste tagajärjel 254 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles