10 soovitust kasvuhoone rajajale

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Ükskõik, kas te alles ostate kasvuhoone või soovite vana värskendada, tasub võtta kuulda aiandusspetsialistide nõuandeid, kirjutab portaal fri.dk. Siin need on:

1. Paiguta kasvuhoone oma aias kohta, kus on kõige rohkem päikest ning vähe suuri varjulisi puid. Kui kasvuhoone läheb liiga kuumaks, võib varjuks panna katted või värvida aknad üle.

2. Enne kui hakkad vana kasvuhoonet kasutama, puhasta ja küüri kõik aknad, klaasist osad ja välispinnad. Eemalda kõik putukakestad jms. Pruun seep on puhastamiseks ideaalne.

3. Kasvuhoone temperatuur ei tohiks päeval tõusta üle 25 ja öösel langeda alla 15 soojakraadi.

4. Kasvata osa taimi pottides või spetsiaalsetes taimekottides. Kui kasvatada taimi samas mullas aastaid, on risk, et taimi ründavad kergesti kahjurid või haigused. Paljud kahjurid suudavad talvekülma edukalt üle elada.

5. Kasvuhoones peab olema hea ventilatsioonisüsteem. Akende pind, mida saab avada, peab moodustama kasvuhoone põrandapinna suurusega võrreldes vähemalt kolmandiku.

6. Mitteköetavas kasvuhoones ei tasu külmakartlikke taimi liiga vara maha panna. Mais ja juuni algul, kui ööd on jahedad, tuleks taimed ka kasvuhoones kinni katta, et öine temperatuur oleks kas või mõni kraad kõrgem. Hea oleks, kui temperatuur ei langeks kasvuhoones alla 15 kraadi.

7. Kui päike on liiga tugev, pane kasvuhoonele spetsiaalne kate või võõpa katus üle, vajadusel ka küljesein. Tugev päike hävitab taimi – lehtedele langenud veetilgad mõjuvad tugeva päikesevalguse käes samamoodi kui tillukesed klaasikillud.

8. Kasuta kastmiseks kogutud vihmavett.

9. Kui sa pead vahepeal ära olema, kasuta automaatselt avatavaid ja suletavaid aknaid ning kastmissüsteemi. Sellesse investeerides on sul võimalik olla vahel ka pikemalt kodust ära, sealjuures kartmata, et taimedega midagi juhtub.

10. Kui su kasvuhoones ei ole kütet, saad ikkagi taimede kasvu kiirendada. Kui paned kasvuhoonesse potid mõnede selliste taimedega, mida muidu oled harjunud õuepeenras kasvatama, võid sõltuvalt taimest esimest saaki saada isegi kolm nädalat varem.

Allikas: fri.dk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles