Lumepuhur – kas tõhus abiline?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltuvalt vajadustest, 
rahakoti paksusest ja korista-tava pinna eri-
pärast saab valida, kas eelistada ühe- või kaheastmelist lumepuhurit.
Sõltuvalt vajadustest, rahakoti paksusest ja korista-tava pinna eri- pärast saab valida, kas eelistada ühe- või kaheastmelist lumepuhurit. Foto: Internet

Ei ole vahet, kas lumi tuleb oktoobris või jaanuaris, sest taevaluugid avanevad alati ootamatult ning alles siis, kui maa valge, hakatakse mõtlema lumekoristusvahenditele. Lumest vabanemiseks on mitmeid võimalusi – saab kasutada labidaid, sahku või puhureid, aga võib jääda ka kevadet ootama.

Viimastel aastatel  on järjest populaarsemaks ja üheks lihtsamaks lahenduseks kujunenud lumepuhurite kasutamine, kuigi tänavu lükkasid pikalt maad mustana hoidnud soojad ilmad  nendegi müüki edasi.

Husqvarna Eesti OÜ tegevjuhi Jaanus Vahesalu selgitusel ilmneb lumepuhuri eelis võrreldes teiste lumekoristusvahenditega eelkõige rohke lume koristamisel, sest puhur ei kuhja lund enda ette, vaid kogub rootori abil valge vaipkatte kokku ning paiskab selle valitud suunas ja soovitud kaugusele.

«Värsket lund saab puhuri abil lennutada kuni viieteist meetri kaugusele ja vajadusel ka mitme meetri kõrgusele,» lisas Reginett OÜ juhataja Jaan Lusikas. Üheks oluliseks lumepuhuri eeliseks on tema selgitusel veel masina käsitlusmugavus, mis avaldub eriti hästi liigendatud alade ning kitsamate teede ja kaldpindade lumest puhastamisel.
Jaan Lusikas selgitas, et lumepuhur on oma olemuselt autonoomne ja kompaktne seade, mis on konstrueeritud ühe kindla toimingu tegemiseks, seega teeb lumepuhur tööd oluliselt paremini kui muud lumekoristuseks kohandatud seadmed.

Ühe- ja kaheastmelised

Lumepuhureid on kahte tüüpi – ühe- ja kaheastmelised. «Üheastmelised on lükatavad ja väiksemad ning nende edasiminekut kergendab tiguseade, mis ühtlasi keerab lume maast üles ning suunab edasi väljaviskeavasse,» kirjeldas Jaan Lusikas.

Jaanus Vahesalu sõnul on üheastmeline lumepuhur hea valik linnamajapidamistes, kus vajavad hooldamist peamiselt kiviparketiga sissesõidutee ning jalgtee. «Üheastmeline frees jätab väga puhta pinna ning ei vigasta sillutist, sest erinevalt kaheastmelisest puhurist on selle rootori labad kummist,» selgitas Vahesalu.

Kaheastmelise puhuri valikut peaks Jaanus Vahesalu arvates kaaluma siis, kui koristatavad alad lähevad juba suuremaks ja nende aluspinnad on ebatasased. Sel juhul tekib vajadus suurema jõudluse, edasiveo ning reguleeritava kõrgusega jalaste järele. «Kui üheastmelistes masinates paiskab pöörlev rootor kogutud lume ise välja, siis kaheastmeliste freeside puhul suunab pöörlev rootor lume eraldi tiivikule, mis selle siis väljavisketorusse saadab,» kirjeldas Vahesalu.

Jaanus Vahesalu lisas, et lumepuhur ei tähenda tingimata masinat, mille järel peab kõndima ja seda hoobadest juhtima, vaid lumepuhur võib kuuluda ka teiste masinate lisavarustusse. «Lumepuhur kuulub näiteks murutraktorite ja raiderite lisavarustusse, tehes need meile rohkem muruniitmisest tuttavad masinad aastaringselt kasutavaks,» rääkis Vahesalu.

Sobivus rahakotiga

Husqvarna Eesti OÜ pakutavatest lumepuhuritest on ettevõtte tegevjuhi Jaanus Vahesalu sõnul kõige odavamad üheastmelised puhurid, mille hinnad algavad 459 eurost ja lõpevad 659 euroga. Reginett OÜ pakub samuti kõige soodsamalt just üheastmelisi puhureid ning hinnad algavad 495 eurost.

Keskmisesse hinnaklassi kuuluvad Jaanus Vahesalu hinnangul ratastega kaheastmelised lumepuhurid, nende hinnad jäävad 1149 ja 2000 euro vahemikku. Jaan Lusikas lisas, et nõudlikule tarbijale sobivate masinate hinnad algavad Reginet OÜ-s 1399 eurost. Kõige võimsam lumepuhur, mis neil pakkuda on, maksab 3049 eurot. Husqvarna Eesti OÜ tootevalikus on kõige kallimad kaheastmelised lumepuhurid, mida on valikus kaks ning nende hinnad on hinnad vastavalt 2749 ja 3049 eurot.

Reginett OÜ juhataja Jaan Lusikas tõdes, et hinna ja kvaliteedi osas eelistavad nende kliendid Husqvarna ja TORO kauba-märgiga tooteid, sest mõlemad on komplekteeritud Briggs & Stratton  Snow Series Power MAX mootoritega, mis on valmistatud tunnustatud tootja poolt talviseid tingimusi silmas pidades.

Tasub teada: kuidas valida lumepuhurit?

  • Õigesti valitud lumepuhur on tõhus abikäsi lume koristamisel. Seega tuleks enne lumepuhuri soetamist läbi mõelda järgnevad aspektid.
  • Selgita välja oma reaalsed vajadused – lumekoristusala suurus, liigendatus, aluspind (kiviparkett, kruus, pinnas). Sellest sõltub masina soovituslik töölaius ja tööjõudlus (ühe- või kaheastmeline); vajadus roolivõimendi järele, mis tagab manööverdusmugavuse; vajadus hõlpsasti muuta edasi-tagasi liikumise kiirust ning lumepaiske kaugus.
  • Selgita, kes masinaga tööle asub ja kas masin on talle jõukohane.
  • Arvesta ka puhuri võimekusega rasketes oludes töötamisel (palju lund, märg lumi, väga madalad välistemperatuurid, pinnase ebatasasus). Suured ja laiad rattad ning kõrge muster tagavad hea haarde; jäik kere ning laagritel rootor vastupidavuse; tuntud tootjate spetsiaalsed talvetingimustele konstrueeritud mootorid käivituvad ka väga madalatel temperatuuridel; reguleeritava kõrgusega jalased on vajalikud erinevatel pinnastel töötamiseks; diferentsiaalilukk tagab mõlema ratta veo.
  • Mõtle, kas puhuriga on vaja töötada pidevalt või tuleb tagada ainult ajutised juurdepääsud paaril korral kuus. Viimasel juhul tekib vajadus koristada raskemat ja kokkupressitud lund ning kasutada hangelõikurit.
  • Kui masinat on vaja transportida mitme objekti vahet, on oluline selle kaal.
  • Eelista masinaid, millel on reaalne garantii, ilmaoludele vastav talvemootor ja edaspidine järelhoolduse võimalus.
  • Oluline valida kaalutletult ka õli, mis mootorisse kallatakse. Spetsiaalne lumepuhuriõli, mis mõeldud töötamiseks külmades tingimustes, tagab mootori oluliselt lihtsama käivitamise.

Allikas: Jaan Lusikas, Reginett OÜ ja Jaanus Vahesalu, Husqvarna Eesti OÜ

Artikkel avaldati esmakordselt 20.01.2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles