Soome testib külmaga elektribusse

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebusco YTP-1 elektribuss, mis on end tõestanud Hiina turul.
Ebusco YTP-1 elektribuss, mis on end tõestanud Hiina turul. Foto: http://www.ebusco.eu/

Bussifirmad teevad koostööd elektribusside tootjatega, kes tunnevad huvi, kuidas peavad elektribussid vastu külmas kliimas.

Ettevõtte Veolia Transport Finland Espoo depoos võib näha uusi elektribusse, kirjutab Yle. Veolia võtab osa projektist, mille raames teevad tootjad koostööd bussifirmadega, et katsetada sõidukeid külmas kliimas. Projekti nimi on eBus. Koostööd tehakse, et arendada välja võimalikult külmakindel elektribuss.

Esimene buss saabus Soome Portugalist kaks aastat tagasi. Projekti spetsialist Semi Ojamo ütles, et külm on elektribussidele suur väljakutse. Buss, mis sõidab viie külmakraadi juures, ei pruugi miinus 15 kraadiga käima minna.

Täiustatud Portugali bussid on aga vastu pidanud isegi viimaste päevade külmadele. Ka Hiina ja Hollandi ühistoodanguna valminud Ebusco bussid peavad külmale hästi vastu. Neid hakati testima eelmisel kuul.

Projektis osaleb ka Soome tehniline uurimiskeskus VTT, mis kontrollib busse regulaarselt. VTT teadlane Veikko Karvonen näeb elektribussidel Soomes potentsiaali küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles