Eesti poevaraste välimääraja

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poest varastatakse ka täiesti uskumatuid kaupu.
Poest varastatakse ka täiesti uskumatuid kaupu. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Iga päev poevarastega kokku puutuvad G4S turvatöötajad on koostanud omalaadse poevaraste välimääraja, mille Tarbija24 nende lahkel loal avaldab.

Unustaja -  enim kohatav vargatüüp, levib kõikjal ning kõikides vanuse- ja sookategooriates. Enamasti unustab unustaja maksta teiste toodete kõrval mõne väiksema asja eest, mis valdavalt kipub ununema kas taskusse või kotti. Unustatut avastades teeb unustaja üllatusest suured silmad ning enamasti lubab kogemata unustatud toote eest maksta.

Tagurpidi Kristus - kui Jeesus Kristus üllatas oma jüngreid, toites viie leiva ja paari kalaga tuhandeid inimesi, siis uue aja vargad üllatavad kassiire ja turvatöötajaid oskusega kaaluda lahtiselt pakutavaid tooteid tegelikust kaalust kergemaks. Kavala plaani õnnestumisel saaks kaaluga müüdavatest pirukatest, kommidest või puuviljadest (mis hinnasildi järgi kaaluvad õige vähe) söönuks mehine seltskond.

Sildistajad - siltide vahetamist harrastavad petturid eelistavad tegutseda suurte allahindluskampaaniate ajal lootuses, et suurenenud töökoormusega kassiirid ei pane tähelegi, et ühtäkki said Hugo Bossi teksad endale Sangari hinnasildi. Kuna suur osa sildistajatest on hingelt kas tehnikud või aednikud, võib nende taskutest leida nii aiakääre kui näpitsaid.

Proovikabiini skeemitajad - see petturite tüüp kipub ületähtsustama proovikabiinide kaitsvat jõudu uskudes, et kaitsvate seinte vahel toime pandud pettus jääbki avastamata. Kõige sagedamini kasutavad skeemitajad proovikabiine alkohoolsete jookide ümbervalamiseks – selleks kasutatakse nii kaasavõetud tühja taarat kui ka kauplusest võetud soodsama hinnaga karastusjookide pudeleid.

Sportlased - sportlase tunneb ära mahuka spordikoti järgi, millesse kogutakse kosmeetikatooteid, riideid ning muid kergesti realiseeritavaid tooteid. Põgenedes varguse avastanud turvatöötajate eest võib sportlane arendada sellise kiiruse, mis paneks Usain Bolti kahvatuma, mistõttu hüütakse seda liiki vargaid ka sprinteriteks.

Kärsitud maiustajad - on kassajärjekordade põhimõttelised vihkajad, kes suurest vihast järjekordade vastu hävitavad meelepärased söögid-joogid veel enne kassani jõudmist. Oma tegude vabanduseks toovad nad reeglina nälja, janu ja mõistagi liiga pikad järjekorrad.

Meedikud - reeglina tunneb neid ära eksinud pilgu ning kaootilise liikumistrajektoori järgi. Erinevalt meeleheitel koduperenaistest, kelle ostuloogika võib vahel samuti ettearvamatu olla, tunneb pikanäpumehest meediku ära taskus oleva süstla järgi. Meedikud eelistavad varastada kergelt realiseeritavaid tooteid, mida plaani õnnestumise korral vahetatakse uue süstladoosi vastu. Ikkagi meedikud.

Püromaanid - tulekummardajatest püromaanid usuvad tule puhastavasse ja vabastavasse jõusse, mistõttu kannavad alati kaasas välgumihklit, mille abil vabastavad kaupu ahistavatest turvaelementidest.

Peitusemängijad - on keskmisest poevargast veidi kõrgema IQ-tasemega, vähemalt nad ise arvavad nii. Kuna peitust on üksi võimatu mängida, toimetavad seda tüüpi vargad alati kambakesi. Ülesanded on ära jagatud: sel ajal kui üks peidab väljavalitud toote ära ning tõmbab seejärel endale turvatöötajate tähelepanu, üritab teine tootega märkamatult kauplusest lahkuda. Lustlikud peitusmängud pakuvad rõõmu ka turvatöötajatele, kes jälgides mängu ilu videokaamerate abil, saavad lihvida oma professionaalseid oskusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles