Politsei kodulehel olev tekst tekitab küsimusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi politsei- ja piirivalveameti kodulehel kinnitatakse, et isikut tõendava dokumendi riigilõiv on seotud selle tegemise kuluga, siis tekkis tähelepanelikul kodanikul küsimus, miks alaealiste passi tegemine on täiskasvanu omast märksa soodsam.

«Politseil on kodulehel üleval korduma kippuvate küsimuste leht, kus võib viimase punktina lugeda - kas suure taotluste arvuga teenib riik ka riigilõivudelt suurema summa raha?» kirjutas Tarbija24 lugeja Mart. Vastusena on kirja pandud, et isikut tõendavate dokumentide riigilõivud on Eestis kulupõhised ehk arvutatud selliselt, et kataks täpselt kulud, mis riigil dokumendi menetlemisele ja tootmisele kuluvad.

Mehe sõnul ei saa kuidagi tõele vastata, sest  pass eraldi ostes maksab 28,76 eurot, ID-kaart eraldi ostes maksab 24,28 eurot. Koos ostes maksab aga 38,34 eurot. Alla 15-aastase lapse ID-kaart maksab 6,39; pass aga 14,38 eurot. «Alla 15-aastase lapse passis on sama palju paberlehti kui täiskasvanute omas ning ka ID-kaardile kulub sama palju plastikut,» on mees veendunud. Ta lisas, et kui politsei kirjutatud põhjendus otsesest seosest kuludega oleks tõene, siis peaks ka täiskasvanute pass ning ID-kaart maksma sama palju kui lapse oma ja/või nende eraldi ostetav hind pool koosostmise hinnast.

«Tänan, et juhtisite meie tähelepanu veebilehel kajastatud infole, täiendame korduma kippuvate küsimuste all olevat infot riigilõivude kohta lisades sinna vajaliku täpsustuse,» ütles Katrin Rohtla politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroost. Ta selgitas, et kulupõhisuse põhimõtet ei rakendata ning riigilõivuseadusega on riigilõivumäär soodsam: alla 15-aastasele isikule, keskmise, raske või sügava puudega isikule, rahvusvahelise kaitse saajale ja üldtingimustel Eesti vanaduspensioni ikka jõudnud isikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles