Berliin edasijõudnutele

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Intellektuaalid, hipsterid ja foodie’d teavad juba ammu, et Kreuzberg on in.
Intellektuaalid, hipsterid ja foodie’d teavad juba ammu, et Kreuzberg on in. Foto: AFP/SCANPIX

Pühapäevareisijale on Saksamaa pealinn odav sihtkoht: korraliku hotellitoa võib saada umbes 50 euroga ning kopsakad allahindlused meelitavad ostlema neidki, kel polnud plaanis end reisi ajal pakkidega koormata.

Ostlemishulle mõistagi kurvastab asjaolu, et Saksamaa pealinna ei saa Tallinnast enam otse ja odavalt, samas kui moemeka Milano külje alla viib Ryanair Eestimaa pealinnast küll. Kuid hea õnne ja suurfirmade, näiteks Finn­airi soodushindadega võib väiksel ostureisil ära käia küll: 149 eurot maksva edasi-tagasi lennuga võib kaasa võtta 20 kilo pagasit.

Ostureisijal on enam mõtet Berliini kaubajahile siirduda pärast pühi: pool või rohkemgi hinnast alla on kaupmeeste tavaline taks. Päris vale on arvata, et kallid kaubamajad soodushindadega ei müü: näiteks Saksamaa pealinna ilmselt kuulsaim kaubamaja KaDeWe annab teada, et paljude kaubamärkide tooteid saab nende juurest nüüd odavamalt. Ilmakuulsal, peaasjalikult kalleid kaubamärke esindaval kaubandustänaval Kurfürstendammil annavad vaateaknad suure protsendimärgiga teada, et allahindlused on alanud. Kingapoest saab Hugo Bossi kvaliteetsed meestekingad soetada 99 euro eest.

Brändikaupa saab aga tunduvalt soodsama hinnaga outlet’ist – linnast pooletunnise sõidu kaugusel asuv Berlin Designer Outlet lubab disainerkaubale aasta ringi allahindlust 30–70 protsenti. Outlet ise näeb välja kaunis filmilik: pisikest muinasjutulist tänavat palistavad Hugo Bossi, Escada, Lloydi, Joopi, Marco Polo jt kaubamärkide esinduspoed, müügil on naiste-, meeste- ja lasteriideid, aksessuaare jms.

Targalt oste tegev inimene on ammu kõrva taha pannud, et outlet’ist tasub soodsa hinnaga otsida aegumatut klassikat, mis moevooludest eriti ei sõltu: näiteks Lloydi mustad kvaliteetsed mary jane’i stiilis kingakesed maksid varasema 179 euro asemel 29.90, Escada Sporti klassikaline must kleit 79 eurot varasema 199 asemel.

Rõivakaupluste kõrval tasub äramärkimist outlet’is asuv Lindti šokolaadipood, kust saab soodsa hinnaga osta nii suuri šokolaadikarpe kui ka kommikotte – 700-grammine kommikott maksis vabrikupoes 10.90.

Autota ostuhuvilistel tuleb aga Berlin Designer Outleti jõudmiseks ette võtta väike reis: kõigepealt soetada endale Berliini ühistranspordi ABC pilet, millega teha ka kaugemaid rongisõite ja liikuda kohaliku bussiga, seejärel istuda pearaudteejaamas kohalikule rongile RE4 suunaga Rathenow ja minna maha Elstali raudteejaamas. Jaamahoone juurest tuleb mõni peatus sõita edasi bussiga 662 suunaga Wustermark/Falkenrehde, mis viib ostlejad otse Designer Outlet Berlini peasissekäigu juurde. Kindlasti tuleb enne ostureisi algust vaadata rongiaegu, sest rong väljub korra tunnis.

Heast Saksa toidukaubast lugu pidajatel tuleks kindlasti ära käia Rogacki gurmeeturul (Charlottenburgi linnaosa, Wilmersdorfer Str 145/46), kus saab maitsta eri kultuuride ja rahvusköökide hõrgutisi ja kõrvale haugata värsket leiba-saia. Rikkalikumat liha- (sh vorstitoodete) ja kalavalikut pole pealinnas ilmselt kuskil, veinivalik väärib samuti tunnustust. Tänavatoidu sõpradel ei maksaks jätta väisamata Saksamaa kuulsaimat karrivorstikioskit Konnopke’s Imbiß, et nosida seal kuulsat vorstikest kastme ja friikartulitega.

Kui õhtuks jääb täiuslikust õnnest puudu vaid üks tango, siis on õige aeg teha üks tiir Clärchens Ballhausis. Terved põlvkonnad berliinlasi on seal alates avamisest 1913. aasta septembris jalga keerutanud ning koht pole suuremat muutunud – saate end tantsupõrandal tunda nagu filmis!

Berliinis käies tasub teada

•    Käitu nagu berliinlane. Ära kobista üksi kuskil tänavanurgas, kaart valepidi peos, siunates omaette kõiki ja kõike. Astu parem sisse mõnda kohvikusse, aja inimestega juttu ja uuri, kuhu ja kuidas linnas minna võiks. Berliinlased on sõbralikud ja jutukad.

•    Avasta uusi kohti. Intellektuaalid, hipsterid ja foodie’d teavad juba ammu, et Kreuzberg on in. Põnevaid uusi söögikohti tekib sinna kui seeni ning baarid võtavad suu ammuli – näiteks täiesti üle võlli keeratud Barbie Deinhoff’s (foobikutele mittesoovitav) või Bei Schlawinchen. Molotow Coctaili joogid on oma nime väärt ning WCs saab kuulata sügavmõttelist kuuldemängu. Pluss asjaolu, et igal pool võid leida põnevaid vestlus- või peokaaslasi.

•    Sukeldu ajalukku. Kui riigipäevahoone, Checkpoint Charlie jms kohustuslik programm läbitud, astu sisse gestaapo peakorteri varemetele ehitatud tasuta näitusekeskusse Terrori Topograafia, saamaks detailset ülevaadet natsirežiimi hirmuvalitsusest. Sealsamas lähedal saab aga kiigata ka Ida-Saksamaa salapolitsei Stasi arhiividesse.

•    Tarbi kultuuri. Kus mujal, kui siin – lisaks Berliini Filharmoonikutele esinevad Saksamaa pealinnas teisedki ilmakuulsad kollektiivid. Võid kuulda-näha ka eestlasi: näiteks Berliini Komische Operi ajaloo esimene naisdirigent on eestlanna Kristiina Poska. Jaluta läbi Berliini väiksematest ja suurematest galeriidest, sealgi kohtab eesti kunstnike töid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles