Aja juhtimine aitab saavutada rahulolu iseendaga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Positiivne ellusuhtumine hoiab tervise korras.
Positiivne ellusuhtumine hoiab tervise korras. Foto: SCANPIX

Ajajuhtimise konsultant Silva Laius ütles, et aja käsutamine on igaühele vajalik – lähtuda tuleb sellest, et oleks võimalik säilitada tasakaal oma vastutuste ja kohustuste vahel, mis tulenevad inimese rollidest.


«Põhimõtteliselt on meil kõigil üks eesmärk, mille nimel tasub elada – olla iseendaga rahul,» rääkis Laius. Iga inimene tunneb ise, millal ta endaga rahul on, ning kui ta seda on, siis paistab see kaugele välja. Need inimesed on tema sõnul positiivsed, lahked ja avatud, kirjutas ajaleht Meditsiiniuudised.

Silvia Laius soovitas esiteks teha nimekirja vastutustest ja kohustustest. Tuleb läbi mõelda, millised on võtmerollid ning kui palju neid on nii töö kui ka isikliku eluga seoses. Sageli on probleem selles, et töö- ja eraelurollid kipuvad omavahel vastuollu minema ja hakkavad üksteist segama. Oma võtmerollide läbisõelumine ja kirjapanek aitavad neid paremini mõista ja nende vahel tasakaalu säilitada. Töö- ja eraelu peale kokku ei tohiks erinevaid kohustusi ja vastutusi olla rohkem kui seitse.

Seejärel tuleks kirja panna eesmärgid, mille poole inimene püüdleb. Näiteks mida iga võtmerolliga seoses pikemas perspektiivis saavutada tahetakse? Kuhu tahad välja jõuda? Millega peab kindlasti tegelema ja millega tahaksid lisaks tegeleda? Inimesed ei peaks oma aega selleks kasutama, et võimalikult palju asju ära teha, vaid et oma elus tasakaal saavutada.

Kui pikaajalised eesmärgid on läbi mõeldud, tuleb hakata astuma. Kõige targem on seda teha nädala kaupa. Selleks tuleb välja mõelda ja üles kirjutada iga võtmerolliga seoses üks paraja suurusega tegevus, mille jõuab nädalaga ära teha ning mis teeb inimest selles rollis paremaks, tugevamaks, osavamaks.

«Tee nii palju, kui jõuad, et mitte oma rollide vahel jälle tasakaalu kaotada, sest oluline pole mitte see, et jõuaks kõik asjad ära teha, vaid et protsess oleks silme all. Tähtis pole mitte palju teha, vaid teha seda, mis on oluline,» selgitas Laius.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles