Lugeja küsib: milline on karistus, kui keeldun ID-kaardist?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

«Minu pass aegus ja kui läksin kodakondsusametisse uut taotlema, siis ütles ametnik, et mul ei ole ID-kaarti. Sellepärast pean ma koos passiga tellima ka ID-kaardi. Ma ütlesin, et mulle piisab passist, sest saan sellega kõik vajalikud sõidud tehtud ja seda saab kasutada isikut tõendava dokumendina. Siis ütles ametnik, et seaduse järgi ma pean selle endale võtma. Lõpuks pidin tellima nii ID-kaardi kui ka passi. Soovin teada, kas tõesti peab Eesti Vabariigi kodanikul olema lisaks passile ka ID-kaart? Millised sanktsioonid on seadusega ette nähtud, kui ma keeldun ID-kaardist?» küsib venekeelse Postimehe lugeja.

Vastab politsei- ja piirivalveameti isikutuvastamise ja dokumendibüroo juhataja Tiit Roosik.

Vastavalt isikut tõendavate dokumentide seaduse paragrahvi 5 lõikele 1 on ID-kaart kohustuslik dokument kõigile vähemalt 15-aastastele kodanikele. Passi võtmine on vabatahtlik, kuna seda on vaja reisimiseks riikidesse, kus Eesti Vabariigi isikutunnistust ei tunnistata. Kui passi vormistamisel selgub, et inimesel puudub ID-kaart, siis juhivad ametnikud inimese tähelepanu sellele ning selgitavad selle vajalikkust lähtudes seadusest. Passi vormistades soovitan teil vormistada ka ID-kaart, kuna siis on riigilõiv väiksem. Karistus  ID-kaardi puudumisel ette ei ole nähtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles