Lugeja küsib: kas pean vabal ajal vastama töökõnedele ja lahendama probleeme?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Töölepingus on kirjas, et tööaeg on 40 tundi nädalas. Ametijuhendisse on lisatud punkt, kus on kirjas, et tööaeg on E-R 8:30-17, samuti vajadusel vastamine töötelefonile töövälisel ajal, et lahendada operatiivselt kauba transpordil tekkinud probleeme. Kas antud juhul peab olema see aeg tasustatud?» küsib lugeja.

«Omavahel on lepitud kokku, et valmisolek peab olema kuni kella 20 õhtul ning L-P 10 kuni 20. Hetkel saan öelda ka seda, et ametijuhendis toodud põhjus (et lahendada operatiivselt kauba transpordil tekkinud probleeme) ei ole see, miks peab väljaspool tööaega kõnedele vastama ja tööd tegema. Kas mind saab kuidagi karistada, kui ma ei kanna oma erakäikudel töövälisel ajal töötelefoni kaasas ja sellest tulenevalt jääb midagi tegemata ning võib tekkida mingisugune kahju ettevõttele? Ametlikult ei ole kokkulepitud mitte mingisugust valveaega, lihtsalt on öeldud, et töö iseloom on selline, mis nõuab tööväliselt vajadusel töö tegemist,» kirjutab ta.

Vastab Tiit Kruusalu METI personaliabi.

Jääb mulje, et tegemist on tööandjapoolse suutmatuse või soovimatusega tööd korraldada. Teie poolt kirjeldatud olukord ei ole seaduspärane. Lähtuda tuleb 40-tunnisest töönädalast ja ametijuhendis olevatest kellaaegadest. Lähtuvalt töölepinguseaduse § 48 (valveaeg), kui töötaja ja tööandja on kokku leppinud, et töötaja on tööandjale kättesaadav tööülesannete täitmiseks väljaspool tööaega (valveaeg), tuleb töötajale maksta tasu, mis ei või olla väiksem kui 1/10 kokkulepitud töötasust.

Osa valveajast, mil töötaja allub tööandja juhtimisele ja kontrollile, loetakse tööajaks ning tuleb vastavalt sellele ka tasustada.
Lisaks peab Teile jääma töölepinguseaduse § 51 kohaselt igapäevane järjestikune puhkeaeg 11 tundi 24-tunnise ajavahemiku jooksul, sama seaduse  52 kohaselt iganädalane järjestikune puhkeaeg 48 tundi (summeeritud tööaja arvestuse korral 36 tundi) 7-päevase ajavahemiku jooksul.

Igapäevase ja iganädalase puhkeaja võimaldamata jätmise eest võib tööinspektor määrata tööandjale rahatrahvi kuni 1300 €.
Kui suudate tõendada valveaja kasutamist ja töö tegemist töövälisel ajal, siis on Teil õigus tagasiulatuvalt selle eest tasu nõuda.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles