Eesti imikute peal plaanitakse hakata uut nakkusvaktsiini katsetama

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue meningokokk-vaktsiini uuringus osaleb 250 Eesti last.
Uue meningokokk-vaktsiini uuringus osaleb 250 Eesti last. Foto: Priit Simson

Eesti arstidel on kavas osaleda koostöös Saksamaa ja Hispaania meedikutega tänavu suvel algavas meningokokk-vaktsiini uuringus. Uuritavateks on 1380 kuni üheaastast väikelast, Eestist osaleb uuringus 250 imikut.


Uuringu eesmärk on selgitada välja ravimi- ja biotehnoloogiafirma GlaxoSmithKline poolt välja töötatud vaktsiini tõhusus ning ohutus lapse organismis meningokokk-nakkuse vastu immuunsuse tekitamisel, kirjutas ajaleht Meditsiiniuudised.

Eestis uuringut juhtiva arsti Kai Zilmeri sõnul on põhjalikud uuringud lastele mõeldud kvaliteetsete vaktsiinide väljatöötamise loomulik ning asendamatu osa. «Usaldusväärset infot selle kohta, millised on ohutud ja head vaktsiinid, saavad anda ainult vastavad uuringud,» selgitas Zilmer.

Tema sõnul on Eesti meedikutel mitmeid kogemusi ravimi- ja vaktsiiniuuringutega nii lastel kui täiskasvanutel, mis on andnud arstidele väärtusliku kogemuse ning tõstnud Eesti meditsiini mainet laias maailmas.

Kuna planeeritud uuringusse on kavas kaasata lapsi nende esimesel eluaastal, siis tähendab see arsti sõnul erilise tähelepanu pööramist lastele ja tihedat koostööd nende vanematega.
Tallinna Meditsiiniuuringute Eetikakomitee on uuringu tegemiseks heakskiidu andnud. Ravimiameti vastust taotlusele võib oodata Zilmeri andmetel lähinädalatel.

Uuringus osalevad laste-, pere- ja nakkusarstid ning viis uurimiskeskust Tallinnas ja Tartus.
Meningogokk-nakkus ohustab enim väikelapsi ning avaldub erinevate raskekujuliste haiguste nagu ajukelmepõletiku ja veremürgistuse näol. Seniste uuringuetappide tulemused näitavad, et väljatöötatud vaktsiini toimel tekivad vajalikud kaitsekehad ühe- kuni viieaastastel lastel ja noortel täiskasvanutel.

Tegu on põhjaliku uuringu viimase faasiga, eelnenud uuringuetappide tulemused kinnitavad uuringuvaktsiini ohutust tervele lapsele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles