Uuring: jäme toon tööl paneb ka mehed nurisema

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäme keelepruuk tööl häirib ka mehi.
Jäme keelepruuk tööl häirib ka mehi. Foto: SCANPIX

Tööelu teemasid kajastava Taani ajakirja Arbejdsmiljø tellimusel tehtud uuringust selgus, et jäme keelepruuk sunnib naisi töökohta vahetama ja häirib ka viiendikku meestest.

Taani Aalborgi haigla töötervishoiu kliiniku psühholoogi Pia Ryomi jaoks olid värske uuringu tulemused üllatavad ja eelkõige see, et mehed tunnevad end karmist toonist häirituna. Psühholoogi sõnul on mehed väga palju aastaid kasutanud jämedat tooni, et vältida keerulistest ja emotsionaalsetest teemadest kõnelemist.

Üllatavaks pidas meeste häiritust ka tööetiketiteemalise raamatu autor ja konsultant Sanne Udsen. Ka tema sõnul on meestekesksetes töökohtades pikka aega karmi tooni justkui auasjaks peetud. Levinud on ka mõtteviis, et kui sa ei suuda huntidega koos uluda, peaksid valima mõne muu ala.

Häiritusest hoolimata ei kipu mehed karmi keelepruugi tõttu töökohta vahetama, naiste seas on see rohkem levinud. Samuti on naised suhtlemisviisi parandamiseks valmis pingutama.

Ryom arvas, et mehed lihtsalt ei tea, mida jämeda tooni leevendamiseks ette võtta. Udseni sõnul võib põhjuseks olla ka kartus, et kui mees ei suuda taolist keelepruuki taluda, hakatakse teda pidama äbarikuks.

«Mehel tuleb taluda asju, millele naine ei peaks vastu pidama,» kirjeldas Udsen levinud mõtteviisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles