Sünnitushaiglate tulevik võetakse luubi alla

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu.
Vastsündinu. Foto: SCANPIX

Eile toimus Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni eestvedamisel ümarlaud, kus vaagiti Tallinna sünnitushaiglate tulevikku ning uue perinataalkeskuse rajamise plaane.

18. jaanuaril kirjutas Postimees, et Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) ja Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) sünnitushaiglad ei saa kokkuleppele, kas sügavalt enneaegsed vastsündinud tuleks koondada ühte haiglasse või peaks mõlemas olema nende ravi võimaldav intensiivosakond.

Praegu saadab LTKH paljud intensiivravi vajavad väga enneaegsed vastsündinud Mustamäele lastehaiglasse. ITK peab aga vastsündinu transportimist ohtlikuks ning eelistab neid ravida pigem oma haiglas. Selleks on kümne aasta jooksul arendatud kõrgeimale astmele vastav intensiivraviosakond. Ent kõige keerulisemad juhtumid – kirurgilist ravi või pikaajalist kopsude kunstlikku ventilatsiooni vajavad vastsündinud – jõuavad lastehaiglasse ka ITKst.

Eesti meditsiinilise sünniregistri andmetel sündis 2012. aastal Eestis elusalt 14 369 last. Tallinna lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome sõnul piisab nii väikese sündide arvu puhul kahest kõrgema taseme sünnituskeskusest – Lõuna-Eestis Tartus ja Põhja-Eestis Tallinnas.

Eile arutati muuhulgas ka uue perinataalkeskuse rajamise plaane. Tallinna abilinnapea Merike Martinson kinnitas, et arutelu oli asjalik, kuid kuna teema on spetsiifiline ja diskussioon jätkub, siis ta ei soovi seda hetkel kommenteerida.

Ümarlauale olid kutsutud Tallinna sünnitusmajade ja vastsündinute osakondade esindajad, haiglate peaarstid ning sotsiaalministeeriumi esindajad.

Ümarlaual osales ka sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste.

«Jõuti kokkuleppele, et arstid erinevatelt erialadelt (lastearstid, naistearstid, anestesioloogid) ja asjassepuutuvatest haiglatest peaksid kokku leppima patsientide ravi ja suunamise põhimõtetes arvestades hetkeolukorda Eesti ja Tallinna haiglate võrgus ning kaasaegseid suundi perinataalabis,» vastas Paluste lühidalt. Sotsiaalministeerium kutsub selleks kokku seltside esindajad.

Tema sõnul toetasid kõik ühtse perinataalkeskuse loomise plaani, kuid Paluste sõnul vajab see plaan realiseerumiseks veel aega ja selgemat plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles