Soomes korjati mullu müügilt rekordiliselt palju toitu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedviljasegu, millest Evira leidis mullu Soomes umbrohtu ning mille Prisma ka Eestis müügilt eemaldas.
Aedviljasegu, millest Evira leidis mullu Soomes umbrohtu ning mille Prisma ka Eestis müügilt eemaldas. Foto: Prisma

Soomes toiduohutusamet Evira korjas möödunud aastal põhjanaabrite juures müügilt rekordiliselt palju tooteid.

Evira arvab, et selline tulemus saadi seetõttu, et toidukontroll on muutunud tõhusamaks, kirjutab Yle.

2013. aastal eemaldati Evira andmetel kaubandusest kokku 134 erinevat toodet. Aastal 2006 oli see arv märksa väiksem – 48. Ameti sõnul ei saa küll mullustele tulemustele toetudes põhjapanevaid üldistusi teha või võrrelda neid üks-ühele varasemate aastatega, ent selge tendents toodete suuremale turult kõrvaldamisele on nähtav.

Palju tooteid eemaldati mullu hobuseliha skandaali tõttu, kui avastati hobuseliha toodetest, millele see polnud peale märgitud. Teine juhtum oli seotud Hollandist pärit veiselihaga, mille päritolu ei suudetud kuidagi tuvastada. Ent hoolimata nendest juhtumitest oleks müügil korjatud toodete arv olnud siiski rekordiline.

Soomes oli samuti juhtum külmutatud aedviljaseguga, millest leiti äärmiselt mürgist Datura-nimelist umbrohtu. Köögiviljadesegu viis haiglasse kolm inimest. Lisaks oli probleeme külmutatud marjadega, mida kahtlustati hepatiidi levitamises.

Kõige levinum põhjus 2013. aastal, miks toode müügilt eemaldati, peitus puudulikus või ebapiisavas teabes pakendi peal. Paljud toiduained kõrvaldati ka seetõttu, et need muid ohtlikke esemeid nagu klaasikilde sisaldasid.

Evira usub, et muretsemiseks pole tarbijatel tulemuste valguses siiski põhjust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles