Gripi tõttu on haiglasse sattunud 15 inimest

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et mitte grippi nakatuda, väldi lähedast kontakti, püsi haiguse ajal kodus, ära aevasta teiste peale, pese käsi ning ela tervislikult.
Et mitte grippi nakatuda, väldi lähedast kontakti, püsi haiguse ajal kodus, ära aevasta teiste peale, pese käsi ning ela tervislikult. Foto: Andres Teiss

Vaatamata sellele, et gripiviiruse püsivat levikut senini täheldatud ei ole, võeti gripi tõttu haiglasse möödunud nädalal neli inimest. Hooaja algusest ehk oktoobrist on hospitaliseeritud 15 patsienti.

Möödunud nädalal kasvas ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumine 18 protsendi võrra, teatab terviseamet. Arstide poole pöördus 3298 inimest, neist üle 48 protsendi olid lapsed vanuses kuni 15 aastat. Maakonniti olulisi erinevusi haigestunute hulga osas ei olnud.

Etioloogilise struktuuri arvestuste alusel kasvas gripitaoliste haigestumiste arv 19 protsendi võrra ning moodustas kõikidest ülemiste hingamisteede viirusnakkustest 39 protsenti.

Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal  kuus A gripiviirust, neist alatüpeeriti üks A gripiviirus, mis osutas A gripiviiruse alatüübiks p(H1N1) pdm09.

Gripitaoliste haigestumiste arv püsib jätkuvalt stabiilsena, grippi haigestumuse intensiivsust saab veel hinnata madalaks, gripiviiruse levikut piiratuks.  

Vaatamata sellele, et gripiviiruse püsivat levikut senini täheldatud ei ole, võeti gripi tõttu haiglasse möödunud nädalal neli inimest. Hooaja algusest ehk oktoobrist on hospitaliseeritud 15 patsienti.

Eelnevast lähtuvalt tuleks vanemaealiste ja riskirühmadesse kuuluvate patsientide gripivastase vaktsineerimise vajadusesse suhtuda senisest oluliselt tõsisemalt, teatas terviseamet. Juba haigestunud inimesed peaksid jääma koju, sest haige inimene on nakkusohtlik teistele kuni seitse päeva. Nakkuse leviku tõkestamiseks tuleb aevastades ja köhides katta suu käisega. Nakkusest hoidumiseks pesta tihti käsi ja võimalusel vältida rahvarohkeid kohti.  

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hindasid gripi intensiivsust keskmiseks Bulgaaria, Kreeka, Portugal ja Hispaania, ülejäänud riigid  andsid teada madalast  grippi haigestumise intensiivsusest, kuid haigestumus on kõikjal alustanud tõusutrendi.  Laboratoorselt kinnitatud A gripiviirustest domineerib A gripiviiruse alatüüp p(H1N1)pdm09.

Hiinas on uude grippi surnud 56 inimest

Hiinas levib endiselt uus gripiviirus A(H7N9) ning 28. jaanuari seisuga on laboratoorselt diagnoositud 244 haigusjuhtu, millest 56 on lõppenud surmaga.

Mullu veebruarist maini registreeriti 133 haigusjuhtu, suvel lisandus kaks juhtu, aga oktoobrist algas uus haiguse tõus, kinnitas terviseamet.

Nakkusallikas ja viiruse levikutee ei ole veel välja selgitatud.  Pidevat viiruse levikut inimeselt inimesele ei ole täheldatud. Esines piiratud viiruse levik inimeselt inimesele ning tervishoiuteenusega seotud nakatumine.

Kõige tõenäolisem on viiruse H7N9 haigusnähtudeta levik kodulindudel ning edasi juhuslikud nakatumised kas kodulindude või kodulindude toodanguga kokkupuutunud inimeste hulgas. Haigestunud on peamiselt seotud eluskanade või kanaliha töötlemisega.

Viirus on madala patogeensusega  lindude jaoks, kuid võib nakatada imetajaid sh ka inimesi ja see on kergema kanduvusega kui teised linnugripi viirused.  Patogeensus inimeste suhtes on suur, riskifaktoriks loetakse praegu kõrget vanust.

Seoses uut tüüpi gripiviiruse poolt põhjustatud haigusjuhtude esinemisega ei ole WHO soovitanud kehtestada reisikeeldu ega muid täiendavaid piiranguid reisimiseks Hiinasse. Riskipiirkondades viibides tuleb pidevalt jälgida kohalikku epidemioloogilist olukorda ning järgida hügieenireeglite täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles