Uued ettepanekud karmistaksid suitsumeeste elu veelgi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine.
Suitsetamine. Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsiaalminister esitas täna valitsuskabinetile arutamiseks tubakapoliitika rohelise raamatu. Rohelise raamatu eesmärk on eelkõige laste ja noorte tervise hoidmine, et nad ei alustaks suitsetamisega, kinnitas sotsiaalministeerium.

Täna valitsuskabinetile arutuseks esitatud tubakapoliitika rohelises raamatus on seatud eesmärgiks, et 2025. aastaks väheneks võrreldes 2012. aastaga suitsetajate arv ühe kolmandiku võrra.

Selleks nähakse ette muuhulgas järgmisi meetmeid:

Tubakatoodete ostmisel dokumendi küsimise laiendamine kuni 30-aastastele ostjatele.

Üldkasutatavate hoonete ukseavauste ette rajatakse suitsuvabad kaitsevööndid, mille ulatus on uksest vähemalt kolm meetrit.

Rõdudel ja avatud akendel suitsemine aga peaks jääma korteriühistu sisekorraeeskirjaga reguleerida. Samuti on vajalik selge ja arusaadav märgistus suitsetamise keelu kohta.

KOV reguleerib suitsetamist avalikes kohtades (rannad, kontserdi- ja peopaigad, vabaõhuüritused).

Hoonetes asuvate suitsetamisalade kaotamine.

Terviseameti andmetel on selliseid suitsetamisalasid erinevates asutustes olemas veel ligikaudu 40. Seejuures ei paku ventilatsioonisüsteemid, eraldi suitsetamisruumid ja osalised piirangud inimestele piisavat kaitset keskkonnas oleva tubakasuitsu eest.

Tubakatoodete märgistamisel pilthoiatuste kasutusele võtmine.

Pilthoiatuste kasutuselevõtt võib põhjustada tubakatoodete hinna suurenemist kuni 1 protsent. Uue tubakatoode direktiivi eelnõu kohaselt peaks igale pakendile olema kantud terviseohu ühendhoiatus – tekstihoiatus ning värvifoto. Ühendhoiatused peavad olema pakendi mõlemal küljel. Ühendhoiatused jaotatakse kolme rühma, mis roteeruvad igal aastal.

Maitsestatud tubakatoodete müügi piiramine.

Eestis müüakse mentooliga sigarette. Uue tubakatoode direktiivi eelnõu kohaselt keelustatakse eristuvate maitsetega sigarettide ja suitsetamistubaka turustamine.

Müügikohas tubakatoodete väljapaneku piiramine.

Esmajärjekorras keelata tubakatoodete müügikoha tähistamine tubakatoodete kaubamärkidega ning pikemas perspektiivis piirata tubakatoodete väljapanekut.

Vesipiibu ja huuletubaka kahjulikkuse kohta teadlikkuse tõstmine.

Suitsuvabade tubakatoodete turustamise keelustamine.

Eesti turul on praegu lubatud turustada närimistubakat. Ettepanek on kõigi suitsuvabade tubakatoodete turustamise keelustamine.

E-sigareti võrdsustamine tubakatoodetega.

Ettepanek on kehtestada e-sigaretile (ka ilma nikotiinita) piirangud nagu reklaamikeeld, vanusepiirang toote müümisel ja kasutamise keeld suitsetamiseks keelatud kohtades. Tooteohutuse tagamiseks vajab reguleerimist tootes kasutatava täitevedeliku koostis.

Vanusepiirangu kehtestamine vesipiipude, piipude, sigaretipaberite, e-sigareti jne ostmisel.

Tubakatoodetega sarnanevate toodete turustamise keelamine alaealistele, nende reklaami keelamine.

Uute nõustamisteenuste loomine suitsetamisest loobujatele (internetipõhine nõustamine, suitsetamisest loobumise nõustamise infotelefon).

Tubakatoodete aktsiisi tõstmisel võtta arvesse ka rahvatervise eesmärke ning tõsta aktsiisi vähemalt tarbijahinnaindeksiga samas tempos selliselt, et tubakatoodete kättesaadavus ei suureneks.

Maksu- ja tolliamet peab välja õpetama tubakakoerad salasigarettide avastamiseks, hankima sõidukite ja rongide läbivalgustusseadmed jne.

Tõhustada järelevalvet, et alaealised ei saaks kätte tubakatooteid.

Tõsta karistuse määra. Vahele jäämisel ootab alaealist ka loeng suitsetamise kahjulikkuse kohta.

Tubakaturu ja tubaka tarbimise ning -kahjude kohta hakatakse Eestis tegema üle aasta ülevaadet aastaraamatus.

Loe tubakapoliitika rohelist raamatut siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles