Levinumad põhjused, miks naabrid kaklevad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabritevahelised suhted ei pruugi alati head olla.
Naabritevahelised suhted ei pruugi alati head olla. Foto: SCANPIX

Naabritevahelised tülid ja kohtuvaidlused saavad sageli alguse pealtnäha tühistest asjadest. Selle asemel, et asjad omavahel selgeks rääkida, minnakse naabri peale hoopis kaebama.

Soome Kinnisvara Liidu õigusspetsialist Marina Furuhjelm, kes nõustab kinnisvarahaldajaid ja korteriühistute juhte, on aastate jooksul palju kuulnud ja näinud, kirjutab Yle.

«Tundub, et paljud inimesed elavadki tülide nimel. Kui üks tüli on lahenenud, leitakse kohe põhjus uue alustamiseks. Nad justkui vajavad seda,» märkis Furuhjelm.

Naise sõnul saavad paljud naabritevahelised vaidlused alguse vankumatust põhimõttekindlusest. Tihtipeale ei saa inimesed aru, et võita ei ole neil sellest midagi.

«Tüli parkimiskoha pärast võib lõpuks jõuda kohtusse ja kaasa tuua mitmekümne tuhande euro suuruseid kulutusi. Tunnen kohe ära näeme-kohtus-tüübi,» lisas Furuhjelm.

Rõdul päevitamine

Küpsetamislõhnad ei ole enam peamine mure. Viimasel ajal tekib üha rohkem konflikte rõdul suitsetamise, grillimise ja päevitamise pärast. Konservatiivsemad naabrid kaebavad rõdul päevitavate palja ülakehaga meeste ja bikiinides naiste peale. «Loomulikult on probleem milleski muus. Kannatatakse stressi käes ja see on lihtsalt viimane piisk karikasse,» möönis Furuhjelm.

Juba pikka aega on tüli põhjusteks olnud naabrite hilisõhtused tualetis ja duši all käimised, aga ka õhtused ja öised kojujõudmised. «Üks vahetustega töötanud naine, kes jõudis tihti hilja koju, sai korteriühistult hoiatuse. Naabreid häiris nimelt tema mikrolaineahju kasutamine,» tõi ta näite.

Furuhjelmi sõnul leidub neidki naabreid, kelle üheks põhimõtteks on, et lapsed ei peaks kodus klaverit harjutama. «Toon näite. Üks tüdruk mängis klaverit 6-7 tundi järjest, see oli aga ühe elaniku jaoks liig ning perekonna rendileping lõpetati,» rääkis ta.

Soomes tõstetakse igal aastal korterist välja laias laastus 7000 inimest ning seda enamasti maksmata arvete pärast. Umbes 1500 juhul on põhjuseks just tüliküsimused.

Vale perekonnanimi

Furuhjelmi sõnul kaevatakse tihti ka naabrite peale, kes hilisõhtuti seksivad. «Iseasi on, kas paarike teab, et nende tegevus seintest läbi kostub. Alati on parem rääkida, sest paljudel juhtudel ei pruugi inimesed seda teadagi ning nad oleksid selle info eest tänulikud,» nentis Furuhjelm.

Mõned tülid on tema sõnul tingitud selgelt rassimist. Ka tema ise on seda kogenud, kui elas korterelamus - tal oli lihtsalt vale perekonnanimi.

«Seegi on huvitav, kuidas see kõik areneb. Esialgu kirutakse oma naabreid Suomi-24 foorumis, siis kaevatakse nende peale kinnisvarahaldajale, viimaks aga kurdetakse, et miks kinnisvarahaldaja midagi ette ei võta,» lisas Furuhjelm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles