Eesti HIV-epideemia vananeb

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus HIV-kampaania kutsub testima ja kondoomi kasutama üle 30-aastaseid inimesi.
Uus HIV-kampaania kutsub testima ja kondoomi kasutama üle 30-aastaseid inimesi. Foto: TAI

Eesti uutest HIVi nakatunutest moodustavad juba üle 40 protsendi vanemad kui 30-aastased inimesed. Ekspertide sõnul on see kindel märk, et Eesti HIV-epideemia vananeb ning testimisele ja kondoomi kasutamisele ei pea mõtlema ainult noored.

2001. aastal oli uutest HIV-juhtudest üle 30-aastaseid veel vaid 8 protsenti, 2007. aastal juba 33 protsenti ja 2009. aastaks kasvas nende osakaal 43 protsendini.

Vanemad ei kasuta kondoomi

Kuna seni on Eestis teavitustööd enamasti tehtud nooremate seas, on ka üle 30-aastaste seas palju neid, kel pole oma nakkusest aimugi. Sellele viitavad varasemad riskikäitumist ja kondoomikasutust puudutavad uuringud.

2008. aastal tehtud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi kasutavad juhusuhete puhul alati kondoomi vaid kolmandik meestest ja naistest. Vanuse tõustes langeb kondoomikasutus veelgi.

Samuti on üle 30-aastaste seas vähem neid, kes on pidanud vajalikuks teha HIV-testi. Viimase aasta jooksul end testinud vaid 11 protsenti täiskasvanud elanikkonnast. Alates 35. eluaastast langeb testimine järsult.

Kampaania kutsub testima

Nende näitajate tõttu alustas Tervise Arengu Instituut täna uue teavituskampaaniaga, kus plakatitel esitatakse küsimus, kas mäletad, mida tegid viis aastat tagasi.

«Paljud HIV-nakkuse kandjad ei tea, et nad on nakatunud, kuna HIVi nakatumisest võib kuluda neli-viis aastat ja vahel isegi enam ajani, mil tervis hakkab halvenema,» selgitas kampaania mõtet instituudi ekspert Kristi Rüütel.

Samuti kutsub kampaania täiskasvanuid HIV-testi tegema ja selleks pannakse 5. ja 6. juunil Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Narvas püsti kiirtestimise telgid. Kiirtestiga saab vastuse mõne minutiga.

Lisaks saab teste teha anonüümsetes AIDSi nõustamiskabinettides, noorte nõustamiskeskustes ning pere- ja eriarstide juures.

HIV Eestis

  • Alates 1988. aastast on Eestis 22 aasta vältel HIV-nakkust diagnoositud 7477 korral.
  • Eestis on tuvastatud kõrgeim HIV-levimus süstivate narkomaanide seas Euroopa regioonis ning samuti oleme Euroopa Liidu riikide seas jätkuvalt esikohal HIV-levimuse ja uute HIV-nakatunute osakaalu poolest elanikkonnas.
  • Diagnoositud nakatunute arv ei näita tegelikku HIV-levimust. Hinnatakse, et tegelikult võib Eestis olla 11 000-12 000 HIVi nakatunud inimest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles