Suguhaigus võib end arsti eest peita

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Traditsiooniliste diagnoosimeetoditega võib osa suguhaigusi tuvastamata jääda ja patsiendi seisund halveneda, selgub meditsiiniuudiste portaali mu.ee intervjuust TÜ Kliinikumi nahahaiguste kliiniku arst-õppejõu ning Seksuaalsel Teel Levivate Infektsioonide Eesti Ühingu presidendi Airi Põderiga.


Millised trendid suguhaiguste maailmas valitsevad?


Vaieldamatult on valitsev suund viiruste põhjustatud suguhaiguste osatähtsuse suurenemine. 
Samuti võib rääkida globaliseerumisest. Kui näiteks Ameerika mandril on kõige levinum suguhaigus trihhomonoos, siis Aafrikas on selleks HIV-infektsioon.

Kuna aga praegu on võimalik umbes ööpäevaga lennata ümber maailma, siis tähendab see, et mis tahes mikroobil või viirusel võib kuluda ainult pool päeva, et läbida tuhandeid kilomeetreid ja jõuda ühelt kontinendilt teisele.

Millised suguhaigused kõige rohkem naisi ohustavad?


Kuna kõik raseduse ja sünnitusega seotu puudutab ainult naisi, siis on naise jaoks kõige ohtlikumad need viiruste või mikroobide põhjustatud suguhaigused, mis kas kahjustavad loodet või põhjustavad viljatust.

Uuringud on tõestanud, et ravimata urogenitaalne klamüdioos lõpeb ligi 10 protsendil juhtudest võimetusega rasestuda.

Milline on Teie praktikas tüüpiline naispatsient – kui tihti ta arsti juures käib ja mis teda tavaliselt tulema ajendab?

Naisi ärgitavad veneroloogi juurde tulema üsna erinevad põhjused: urogenitaaltrakti puudutavad kaebused, seksuaalvahekord uue partneriga, teadasaamine oma partneri kõrvalsuhtest, aga ka rutiinne kontroll.

Veneroloogi juurde tullakse erineva sagedusega. Minulgi on patsiente, kes käivad regulaarselt kord paari kuu jooksul, et end suguhaiguste suhtes uurida lasta. Samuti on selliseid, kes soovivad peaaegu iga reisi järel uuringuid.

Olen päris kindel, et väga tihti tegelikku põhjust, miks end suguhaiguste suhtes uurida tahetakse, ei avaldata. Ja kui avaldataksegi, siis tahetakse olla kindad, et seda elektrooniliselt ei fikseerita.

Kui raske on suguhaigusele jälile jõuda?

Suguhaigustele ei ole alati kerge jälile jõuda. Kuna suguhaigusi põhjustavad mikroobid või viirused tungivad organismi seksuaalvahekorra ajal, siis tuleks analüüsid võtta kõigist nendest piirkondadest, mis seksiga seotud on.

Uuringud on näidanud, et kui piirdume meestel analüüsidega ureetrast ja naistel emakakaelast, siis võime avastamata jätta pooled suguhaigused, kuna rektaalne ja oraalne seks on nakkuse saamiseks sama ohtlikud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles