Pahameelt tekitav kampaania: kõhunäärmevähi patsiendid soovivad rinnavähki

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kampaania tekitas pahameeletormi.
Uus kampaania tekitas pahameeletormi. Foto: Pancreatic Cancer Action

Suurbritannias mõisteti hukka heategevuslik kampaania, mille lööklause eelistab üht vähivormi teisele.

Ühest küljest on reklaamikampaania tõstnud teadlikkust kõhunäärmevähi kohta, teisalt on see vallandanud pahameeletormi, kuna kampaanias rääkivad kõhunäärme patsiendid sooviksid, et neil oleks selle asemel hoopis rinna- või munandivähk, vahendab Telegraph.

Heategevusliku kampaania taga on kõhunäärmevähi patsiente ühendav organisatsioon Pancreatic Cancer Action. Kampaanias rõhutakse faktidele, et tegemist on tapvaima vähivormiga – ellu jääb vaid kolm protsenti kõhunäärmevähki haigestunutest, kuna haigus diagnoositakse enamasti liiga hilja. Paljudel on peale diagnoosi saamist elada jäänud vaid 4-6 kuud.

Võrdluseks: rinnavähi ja munandivähi patsientidest jääb ellu vastavalt 85 ja 95 protsenti haigestunutest. Leitakse, et seega pole kumbki vähivormidest eluohtlik, kui neile õigel ajal jaole saada.

Kampaania plakatil on noor kõhunäärmevähi patsient Kerry, kes soovib, et tal oleks hoopis rinnavähk.

Doktor Chris Askew rinnavähiga võitlevast heategevusorganisatsioonist Breakthrough Breast Cancer sõnas, et kindlasti pole õige selline sõnum, mis toonitab, et üks vähivorm on teisest parem.

«Usume, et organisatsiooni hiljutine kampaania just seda teebki. Ma ei ole veel kohanud ühtegi rinna- ega munandivähi patsienti, kes oleks oma diagnoosi üle õnnelik.»

Pancreatic Cancer Action organisatsiooni asutajal, 41- aastasel Ali Stuntil diagnoosti kõhunäärmevähk 2007. aastal. Ta rääkis Daily Mailile, et tundis hirmu teades, kui vähesed ellu jäävad, ja soovis, et tal oleks teine vähivorm.

«Ma mõistan, et vähk on kohutav haigus, igasugune vähivorm on hull. Ma ei soovi seda kellelegi, kuid on kõhunäärmevähi patsiente, kes pigem sooviksid, et neil oleks teine vähivorm, mille puhul on suurem tõenäosus ellu jääda, näiteks rinna- ja munandivähk.»

Ta lisas, et Suurbritannias sureb kõhunäärmevähi patsientidest igal aastal 82 protsenti ning nende haigete keskmine eluiga on neli kuni kuus kuud.

Paljud patsiendid pole tema sõnul sellest vähivormist kuulnudki, enne kui neil endal see diagnoositakse. Sellest hoolimata on see levinud ja tapab Suurbritannias igal aastal 8000 inimest.

Varajases staadiumis kõhunäärmevähil erilisi sümptomeid ei ole, need ilmuvad sageli alles siis, kui on juba liiga hilja. Sümptomid sarnanevad paljudele teistele haigustele, seega on kõhunäärmevähki keeruline diagnoosida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles