Mis peaks leiduma suvel rohukapis?

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kodune apteek
kodune apteek Foto: Toomas Huik

Enne õueelu nautimise algust tasub koduapteek kriitilise pilguga üle vaadata ja veenduda, et seal leidub midagi kõigile pereliikmeile, sest pika suve jooksul võib
kõike ette tulla.

Suveks peab kindlasti varuma (haava)puhastusvahendeid, näiteks 3% vesinikülihapendilahust, Asepti või Gutasepti, ning hulgaliselt haavaplaastreid ja sidet, et ei peaks sportides-matkates veriseks kukutud põlve või mõne muu trauma pärast hakkama linaservast käristama, ütleb Tartu Ülikooli Kesklinna apteegi farmatseut Urve Kivilaid.   

Rännakul võib marrastust puhastada ka allikaveega ja seejärel võib marraskil nahale asetada purustatud teelehti. Kuigi rahvatarkusi tasub üldse sagedamini meelde tuletada, varustavad ettenägelikud matkasellid end apteegi-esmaabipakiga.

«Rüblikutega juhtub õnnetusi kõige sagedamini, seepärast tuleks lastega peres varuda mitu pakki eri laiusega (näiteks 4 cm  ja 6 cm) steriilseid marlisidemeid, steriilseid marlist kompressisidemeid (näiteks 5 x 5 cm ja 7,5 x 7,5 cm) ning ka elastseid tugisidemeid, samuti eri suuruses kleepplaastreid,» lisab Tartu Ülikooli lastekliiniku  arst Margit Närska.

Kukkudes saadud muhkudele soovitab doktor peale lasta külmageeli. Väga energiliste lastega peredes tasub hoida sügavkülmas jääkotti. Selle kasutamine on palju hõlpsam kui muhul vana kombe kohaselt laia nuga hoida.

Koduapteegis peab olema ka valuvaigisteid ja palavikualandajaid – paratsetamooli ja ibumetiini –, sest suvelgi võib esineda kerget külmetust, samuti lihase-, pea-, kõhu- või hambavalu. Väikelastega peredele sobib paratsetamool siirupi või küünaldena.

Kõhuhädade ravil on tõhusad Smecta ja vanad tuttavad söetabletid.
Tark on koju tuua ka allergiarohtu. Sääsehammustuse või nõgesekõrvetuse koha kratsimise asemel pakub leevendust kiheleva naha tupsutamine aaloegeeli, teepuuõli, saialille­tinktuuri, lavendliõli, PAPS 20 lahuse või mentoolpiiritusega.

Viimast moodust võivad siiski kasutada üksnes täiskasvanud. Apteekide käsimüügis leidub palju allergiaravimeid: Zyrtec, Claritine jms, mille valikul abistab apteeker. Kui maal midagi muud käepärast pole, võib sügelevat kohta hõõruda teelehega.

Sääsetõrjevahendeist on nii OFFil kui ka kodumaisel Plixil jt eraldi täiskasvanutele ja lastele mõeldud tooteid. Lastele ei tohi neid pihustada käe peale, sest nad hõõruvad silmi ja sellest võib kasu asemel hoopis kahju sündida.

Päikest tasub võtta tasa ja targu. Enne randa või aeda tööle minemist on mõttekas määrida nahale päikesekaitsekreeme. Neid pakutakse suures valikus igale vanuserühmale ja nahatüübile. Päikesepõletust ja ka muid põletusi leevendab Burnshield geel ja Panthenol.

Kindlasti peab koduapteegis, eriti kui suve veedetakse suurtest keskustest kaugel asuvas maakodus, olema piisavalt kroonilisi haigusi põdevatele pereliikmetele tarvilikke ravimeid, samuti korduvate tervisehädade – allergia, kõhukinnisus jmt – rohte, ütleb Kivilaid.

Teadmiseks
Suvine rohukapp


Esmaabivahendid:
•    eri suurusega
kleepplaastrid
•    eri suurusega steriilne marliside
•    eri suurusega steriilne kompressiside
•    elastne tugiside
•    vatt
•    haavapuhastusvahend Acept vms
•    3% vesinikülihapendilahus

Põletuse ravimiseks:
•    Panthenol

Valuvaigisti/
palaviku alandaja:
•    Paratsetamool
•    Ibumetiin

Kõhurohi:
•    Smecta

Allergiarohud:
•    Zyrtec
•    Claritine

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles