Vaata, milliste probleemidega helistatakse mürgistusinfosse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RS-viirus avastati 1956. aastal.
RS-viirus avastati 1956. aastal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesolev aasta pole mürgistusteabekeskuse konsultantidele sugugi rahulikult alanud - kõige enam on nad pidanud nõustama kolmeaastaste laste vanemaid, ent kiiret abi on vajanud ka end tahtlikult mürgitanud teismelised.

Mürgistusteabekeskuse õde-konsultant Mare Oder sõnas, et jaanuaris on mürgistusinfoliinile 16662 helistatud peamiselt erinevate kemikaalide (50% kõnedest) ja ravimite (40% kõnedest), sealhulgas loodustoodete, toidulisandite ja vitamiinide, ülemanustamise tõttu. Kokku nõustati 148 mürgistusjuhtumit ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga on kõnede arv taas tõusnud 20 protsenti.

«Ühe- ja kaheaastased lapsed on neelanud valguspulki, patareisid, kingakreemi ja WC-puhasteid, ent sisse on hingatud ka näiteks pulberkustutite sisu,» tõi Oder näiteid erinevatest kõnedest.

Murelikuks teevad teda ka hiljutised juhtumid, kus väikelapsed on alla neelanud terve purgitäie tablette. «Lapsevanemad ütlevad, et kõik tabletid on nii masendavalt magusad ning lapsed leiavad ikka viisi, kuidas need ka kõige kõrgemalt riiulilt kätte saada. Üks nelja-aastane asetas kapile tabureti, ronis selle peale ja sai lukustamata kapist kätte 60 vitamiinitabletiga purgi. Õnneks antud vitamiinid ühekordses annuses eluohtlikud ei olnud. Muidugi oleks kogu lugu võinud lõppeda ka oluliselt kurvemalt, kui laps oleks taburetiga ümber kukkunud,» möönis Oder.

Jaanuaris on mürgistuste infoliinile tulnud ka mitukümmend kõnet seoses noorte tüdrukute mürgistustega. 14-17aastased tüdrukud on tarbinud liigselt ravimeid või kemikaale ning valdavalt olid helistajateks tüdrukud ise (hakkas hirm) või sõbrannad, klaasikaaslased.

Mõned näited hiljutistest kõnedest:

1. 1,5-aastane laps sai kätte kingakreemi, mis sattus suhu.

2. 16-aastane õpilane jõi öösel ära umbes 100 ml šampooni ja neelas Veet karvaeemalduskreemi.

3. Kaheaastane laps jõi ca 10 ml antiseptilist lahust teepuuõliga.

4. 1,5-aastane laps jõi šampooni ajal, mil ema teda pesi.

5. Väikelapsed said kätte Super Attack liimi ning pistsid seda suhu. Ühe lapse puhul ühendas 112 kõne ja saatis brigaadi välja. Ema sõnul laps nutab ja hoiab keelt suust väljas.

6. 8-päevasele lapsele andis ema kogemata D-vitamiini tilkade asemel saialilletinktuuri (sisaldab ka 70% piiritust).

7. 7-kuune laps sai kätte Otrivini ninatilgad, õnnestus pudel avada ja neelas hinnanguliselt 7 ml.

8. 1a 3k laps mängis ajal, kui ema magas, pesupulbriga. Pulbrit sattus ka suhu.

9. Kolmeaastane laps maitses nõudepesumasina pesupulbrit.

10. 1,5-aastane laps oli teinud käe pesupulbriga kokku ja pannud selle suhu.

11. 1,5-aastane laps pani suhu lapi, mis oli Domestosega koos.

12. Üheaastane laps näris WC-potti kleebitava puhastaja küljest umbes 1cm2 suuruse tüki ja neelas alla, teine üheaastane laps näris ära poole kleebitavast kemikaalist.

13. Üheaastane laps leidis WC-puhastusvahendi Harpicu pudeli, sai korgi lahti ja pistis selle suhu.

14. 2a 9k laps sai kätte Capsicami salvi ja sõi seda. Helistab kiirabiarst, kes ei pääse korterisse, vanemaid kodus pole, on vaid 11-aastane vend, kellel pole ukse avamiseks võtit. Nõustatud võimalike sümptomite suhtes, kuni lapseni pääsetakse.

15. Kaheaastase lapse vanemad avastasid hetk tagasi, et laps on ära söönud 14 tabletti Lactoseven piimhappebaktereid sisaldavat tabletti.

16. Kaheaastasele lapsele andis ema D-vitamiini asemel kogemata teepuuõli.

17. Kaheaastane laps on alla neelanud umbes 10 geelipalli, mis on mõeldud dekoratiivelemendina lillevaasidesse (ca 5 mm läbimõõt).

18. 1a 9k laps sai kätte 2% Protalgoli lahuse pudeli (10ml). Pudel tühi ja suu ümbert nahk pruunikas. Riided ja põrand lahusega koos.

19. 2a 4k neelas alla vanemate vererõhutableti.

20. Kaheaastane neelas alla vanaisa vererõhutableti.

21. Üheaastane leidis ja neelas alla vanaema vererõhutableti.

22. Kolmeaastane laps sõi ära 10 rögalahtisti tabletti.

23. 1a 7k laps sai kätte venna mokatubaka kasutatud padjakese, lutsis umbes 4 minutit. Natuke tuli ka padjakese sisu välja.

24. 1a 10k laps leidis ema kotist paratsetamooli (500 mg) karbi.

25. 1a 7k laps jõi ära Apovit D-vitamiini pudelist (10 ml) orienteeruvalt poole.

26. Viieaastane laps sai mürgistuse vannis olles, kui vanaema samal ajal kange kemikaaliga WC-d puhastas. Vannitoas vänge keemia hais, laps köhib.

27. Neljaaastane sai kemikaalisöövituse, kuna läks nägu pesema peale seda, kui kraanikaussi ja äravoolutorusse oli valatud Torusiili. Põsk punetab.

28. Nelja-aastane murdis katki valguspulga, mille sisu valas ta tassi. Peale hammaste pesemist loputas kogemata selle vedelikuga suud.

29. Nelja-aastane laps jõi ära poole Panadoli siirupist.

30. Nelja-aastane laps sõi ära kogu purgitäie vitamiine (100 tabletti).

31. Nelja-aastane sõi ära 60 vitamiinitabletti (sh rauda sisaldavad)

32. Kolmeaastane laps sõi putru katlakivieemaldajaga. Veekeetjasse oli jäänud katlakivieemaldaja lahus, millega tehti lapsele putru. Pudru maitsel polnud ilmselt viga, sest laps sõi kõik ära.

33. Üheaastane laps olevat neelanud teelusikatäie atsetooni.

34. Ema avastas, et Apovit D-vitamiini pudel on tühi ja diivani taga. Selgus, et tema kolmeaastane laps jõi selle ära.

35. 1a 6k laps jõi väikese lonksu Myeri nõudepesuvahendit.

36. Viieaastane laps jõi ära kolmveerand pudelit Zyrtecit (15 ml) mitme päeva jooksul.

37. 2a 6k lapsed sõid Marsimehe vitamiine, kumbki ligi 20 tükki. Vitamiinid sisaldavad rauda.

38. Lapsed olid vanaemaga umbes kaks tundi kodus. Selle aja jooksul jõi kolmeaastane laps ära ligi 50 ml Ventolini siirupit ja 20 ml Sinupret ravimit.

39. Isa kasutas Orto katlakivieemaldajat veekeetjas ja hiljem lisas pudrule väikeses koguses sama vett. Isa maitses ise ka putru ja tundis imelikku maitset, kuid andis sealt 8-kuusele lapsele paar lusikatäit. Talle meenus, et oli kasutanud toidu tegemiseks veekeetjast vett, mis oli puhastusvahendiga.

40. Üheaastane laps hammustas WC-puhastusgeelist tükikese.

41. Üheaastane laps jõi teadmata koguse vedelseepi, oksendab.

42. Isa tilgutas ühekuusele lapsele D-vitamiini asemel kogemata kolm tilka saialilletinktuuri suhu.

43. Viieaastane laps lasi endale pipragaasi suhu.

44. 3a 6k laps jõi kõrrega Fairy vett. Alguses köhis, siis öökis.

45. Eestlased Indoneesias: umbes üks tund tagasi pihustatud moskiitovõrgule tundmatut putukamürki. Vanemad püüavad tõlkida, mis mürgiga on tegu, sest toas maganud laps on küll äratatav, ent liiga uimane.

46. Kolmeaastane laps sõi ära üheksa ema rasestumisvastast tabletti.

47. 2a 6k ja nelja-aastased lapsed said külalise kotist kätte ravimid ja panid tabletid ühte pudelisse kokku (täpne arv teadmata, ravimid: Burana, Imovane, Stella). Kui tablettide kadumine avastati, olid need juba ära söödud.

48. 1,5-kuune laps pani suhu kaks rotimürgi graanulit.

49. Kolmeaastane laps sai kätte ja sõi ära 30 Yomi päevakübara ja taruvaigu vitamiini.

50. Kolmeaastane on tõenäoliselt ära söönud 400 mg foolhapet ja kolm Elevit'i tabletti.

«Siinkohal tasub eriti lapsevanematele ja vanavanematele südamele panna, et kõik mürgistused on välditavad, kui olla piisavalt tähelepanelik ning võtta aega olukordade hindamiseks. Seega on ennetus parim mürgistuste vastumürk,» nentis Oder.

Mõned näited täiskasvanute mürgistustest:

1. 38-aastane kannatanu jõi kolm tundi tagasi lonksu veepudelist, kuhu oli kallatud suusamäärde eemaldaja. Kuna aine on ümber kallatud, ei oska ta öelda nime, tootjat ega koostist. Maitse oli olnud kibe - esimesel hetkel arvas, et on viin.

2. 53-aastane jõi teadmata koguses käte desinfitseerimisgeelist valmistatud lahust.

3. 68-aastane kannatanu jõi südametilkade asemel nuuskpiiritust. Suus villid, huuled turses. Suurenenud süljeeritus. Haiglasse ei taha minna.

4. 70-aastane kannatanu ajas segamini ja tarvitas südametilkade asemel 5-10 tilka nuuskpiiritust.

5. 75-aastane vanainimene ajas ravimipurgid segi ja võttis kogemata neljakordse annuse digoksiini.

Praegu toimub riigikantselei eestvedamisel koostöös Tervise Arengu Instituudi, sotsiaalministeeriumi ja haigekassaga rakkerühm vigastussurmade ennetamiseks (sealhulgas näiteks liiklus-, tule-, uppumisõnnetused jm). Veebruaris tuleb arutlusele ka mürgistusõnnetuste olukord ja nende ennetamise võimalused. Oder avaldas lootust tegeleda ennetusega laiemalt, et õpetada üha pealesirguvaid noori vanemaid ohte märkama juba enne õnnetuste juhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles