Kümme Itaalia delikatessi, mida välismaalased ei suuda süüa

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuke harjast, lokutist ja munanditest valmistavad itaallased rooga Finanziera.
Kuke harjast, lokutist ja munanditest valmistavad itaallased rooga Finanziera. Foto: SCANPIX

Paljud turistid peavad Itaalia kööki peamiseks riigi külastamise põhjuseks, kuid mitte kõik sealsed hõrgutised ei sobi nõrganärvilistele välismaalastele.

Tuntud Itaalia köögi lemmikute kõrval võid menüüs kohata toite, mida sa ei tunne ja võib-olla on parem, kui sa ka ei küsi nende kohta, kirjutab The Local.

Itaalia köögis vähem tuntud delikatessid ulatuvad küpsetatud kuke munanditest juustuni, milles elavad tõugud. Kusjuures itaallased ei söanda toitu raisata – peaaegu kõik looma organid lähevad roogade valmistamisel käiku. Mitmed hõrgutised kipuvad olema iseloomulikud just teatud piirkonnale, kus antud toitu hakati valmistama juba keskajal.

Järgnevalt on toodud kümme hõrgutist, mida välismaalased ei pruugi süüa soovida:

1. Casu Marzu – see Sardiinia lambapiima juustu muudab haruldaseks tema ebatavaline koostisosa. Casu Marzu valmistamisel kasutatakse juustukärbse Piophila Casei vaklu. Vaklade tõttu peetakse Casu Marzut ka üheks maailma ohtlikumaks juustuks, mida julgevad süüa ilmselt vaid sardiinlased.

2. Finanziera – see 200 aasta vanune roog koosneb kuke harjast, lokutist ja munanditest, mida küpsetatakse koos erinevate köögiviljadega.

3. Cieche Fritte – praetud beebiangerjad on populaarseks eelroaks. Angerjad on nii noored, et nad on ainult paar sentimeetrit pikad, läbipaistvad ja pimedad.

4. Lampredotto – tüüpiline roog, mis sisaldab lehma magu ning mida serveeritakse tavaliselt võileival.

5. Sealiha verekook – Toskaanas segatakse seaveri suhkru, piima ja munaga ning süüakse magustoiduna.

6. Pajata – selle Rooma gurmeeroa valmistamiseks võetakse piimaga joodetud vasika sooled, mida ei tühjendata, ning küpsetatakse neid kuni kuumuseni, mil piim soontes paksemaks muutub ja moodustab juustu meenutava kastme. Seda serveeritakse näiteks pastaga.

7. Buristo – selle vorstikese valmistamiseks kasutatakse purustatud seapead, searasva ja värsket verd, mida keedetakse sea mao sees.

8. Toores tigu ja kaheksajalg – Sitsiilias on populaarne süüa tooreid tigusid, kuna arvatakse, et need aitavad seedehäirete vastu. Traditsioonilise delikatessina nauditakse ka toorest kaheksajalga.

9. Seepiatindi pasta – see pastaroog on keedetud seepia ehk tindikala mustas tindis ja muudab sööja hambad täiesti mustaks. See võib välismaalastele olla piisav, et distantsi hoida.

10. Tuunikala niisk – Sitsiilias serveeritakse pastaga lattume´i nime all tuunikala niisku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles