Miks ja kuidas mullata?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Selleks, et kartul hästi kasvaks ja haigusi vähem oleks, on vaja neid mullata - kasvuperioodil vähemalt kaks-kolm korda. Esimest korda siis, kui kartulipealsed on kasvanud u 5 cm pikkuseks.

Milliseid nõuandeid jagavad kartulite muldamiseks nii Eesti kui välismaa spetsialistid? Tuleb arvestada, et soovitused sõltuvad ka sellest, kus ja kuidas kartuleid kasvatatakse. Üldiselt kehtib aga reegel, et muldama peab nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik.

Kuid kui kartulit kasvatatakse näiteks potis, ei saa loomulikult traditsioonilist muldamist teha, vaid sel juhul tuleb mulda lisada ettevaatlikult, vastavalt pealsete kasvamisele. Samuti peab enne teadma, kui suurt potti kartuli kasvatamiseks vaja on.

Kartul vajab kasvamiseks kobedat õhurikast mulda, kuid meeles tuleb pidada, et juuri ei tohi mullates või kobestades rebida, sest selle tulemusel võite suurest osast saagist ilma jääda.

Tänu korralikule muldamisele päästate kartulid umbrohust vabaks, aitate vältida kartulite roheliseks minekut ning mädaniku teket.

Mida raskem on maa ja rohkem tugevaid sademeid, seda enam tuleb kartulit mullata, kusjuures õige muldamise aeg on pärast vihma.

Öeldakse, et kui muld on kuiv ning oodata on põuaperioodi, on parem jätta muldamata. Kuivemat sorti suve algul tasub kartulimaad mõned korrad kasta, tänu millele võite loota suuremat saaki, samas takistate kärnhaiguse arengut ja mugulate lõhenemist.

Mullata võib seni, kuni kartulipealsed veel vaokülgi ei varja, sest muidu lõhuks muldamine pealsed ära. Pealsete ja juurte rebimine vähendab aga saaki ning levitab haigusi.

Kui tugev sadu muudab mulla väga raskeks ja madaldab vagu, võib ka juba suuremate pealsetega kartuleid mullata, kuid seda tuleb teha ettevaatlikult. Muldamisaeg on siis möödas, kui kartulivaod on kinni kasvanud.

Allikad: Havenyt, Eesti Maaviljeluse Instituudi infoleht, aiandusportaalid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles