Laulupeo korraldajad otsustasid alkoholi müüa piiratud alal

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Aime Jõgi

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA otsustas piirata alkoholi müüki suvisel suurüritusel, kuid seda täielikult siiski ei keela.

Täna, 17. veebruaril kohtusid laulu- ja tantsupeo korraldajad tervishoiuorganisatsioonide ja vabaühenduste esindajatega, kes on oma avalikes pöördumistes väljendanud muret alkoholiprobleemide vohamise üle ühiskonnas ning teinud ettepaneku korraldada laulu- ja tantsupidu alkoholivabalt.

Seda põhjusel, et väljakul viibivad lapsed ja noored ei oleks tahtmatult kaasatud alkoholi reklaamikampaaniasse.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA nõukogu otsustas alkoholi müüki suvisel laulu- ja tantsupeol mitte täielikult keelata, kuid luua eraldi ja piiratud ala, kuhu pääsevad ainult täiskasvanud ning kus müüakse vaid lahjat õlut ja siidrit, millega väljakul üldalale ei pääse. Samuti ei ole nõukogu kinnitusel laulu- ja tantsupeo üldalal kohta alkoholireklaamile.

Korraldajad rõhutasid, et laulu- ja tantsupeost ei tohi saada võitlustanner. Nende sõnul ei ole liikumise seostamine alkoholitemaatikaga kampaaniana kindlasti õige ning lahendusi tuleb otsida mujalt.

Koosoleku juhataja Raul Talmar tõdes, et kindlasti ei ole täna võimalik alkoholiprobleemi ühiskonnas koheselt lahendada, küll aga sooviks nad otsida võimalusi, kuidas probleemiga laiapõhjaliselt ja sihipäraselt üheskoos edasi tegeleda.

Korraldajate teatel on nad avatud edaspidiseks koostööks järgnevate pidude eel kõigi organisatsioonidega, et jätkata tööd tervema Eesti nimel.

10. jaanuaril edastas terviseedendaja Andrus Lipand kultuuriministrile, laulu- ja tantsupeo korraldajatele ning kõigile lauljatele, tantsijatele ja publikule tosina tervishoiuühenduse nimel tehtud ühispöördumise, milles tehti ettepanek pidada Eesti suurim pidu ilma alkoholita.

Lipand: olen pettunud

«Olen väga pettunud,» ütles Lipand Tarbija24-le. «Koosoleku lõppedes nägin, et inimesed ei ole tulemusega rahul, nad olid ärritunud ja pettunud,» nentis Lipand.

Ta tõdes, et kahjuks ei võeta siinkohal arvesse rahva tahet, vaid esiplaanil on siiski ärihuvid. Lipand viitas meedias läbi viidud küsitlustele, kus enamik vastanuist oleks olnud laulu- ja tantsupeo alkoholivabaks muutmise poolt.

«Tegelikult koorus välja, et A. Le Coq’iga oli juba leping sõlmitud ja neil ei ole midagi teha. Alkoholi müüakse küll piiratud alal, kuhu saab ID-kaardiga sisse ning alkoholireklaame vähendatakse ka, aga ikkagi on see natuke intrigeeriv olukord,» nentis Lipand.

«Püüti küll selgitada, et A. Le Coq’i leping lõpeb 2014. aastaga ära ning enne uut lepingut ei sõlmita, kui ümarlaud kokku tuleb, et edasist arutada, aga teame ju, et tegemist on suursponsoriga. Eks siis tulevikus paistab.»

Ta tõdes, et neile anti väga vähe aega rääkida ja laulupeo korraldajad püüaksid nagu vastu tulla, kuid tegelikult on käsist-jalust lepinguga seotud.

Lisaks häiris Lipandit ka laulupeo korraldajate solvunud hoiak, justkui neid seostataks alkoholitarvitamisega. «Organisatsioonid, kes avaliku pöördumise tegid, ei mõelnud üldse süüdistada koorijuhte, organisaatoreid, laulupeo sihtasutust. Mõnes mõttes oli see hästi kummaline, et võeti selline hoiak. Püüdsime ikkagi lohutada, et me ei ole sugugi nii mõelnud, et see oleks kuidagi nende süü või nende viga,» nentis Lipand.

Jaanuari keskel pöördus ka arstiteadusüliõpilaste selts koos Terve Eesti SA, skautide ühingu ja 11 teise ühendusega laulu ja tantsupeo sihtasutuse nõukogu poole palvega teha selle aasta laulu- ja tantsupidu alkoholivabaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles