Ravimitootjad seisavad vastu ravimite hinna alandamisele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium saatis riigikokku uue seaduseelnõu, millega soovib vähemalt 90 ravimi hinda alandada. Ravimitootjate liit seisab seadusemuudatuse vastu.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel selgitas Tarbija24-le, et seadusemuudatuse eesmärk on tagada ravimihindade mõistlikkus – et samad ravimid ei maksaks Eestis rohkem kui teistes meiega sarnastes Euroopa Liidu riikides.

«Kasutuses olevate ravimihindade alanemine vabastab ühtlasi ravikindlustuse ressurssi uute ravimite soodustusele võtmiseks, samuti juba soodustatavate ravimite soodusmäära tõstmiseks või väljakirjutamise tingimuste laiendamiseks,» rääkis Rüütel.

Eelnõu kohaselt tuleb teatud hinnakokkuleppeid kaasajastada vastavalt sellele, kuidas on samade ravimite hinnad muutunud Eesti võrdlusriikides Lätis, Leedus ja Slovakkias.

Praeguse seisuga tuleks langetada 90 ravimi hinda 610-st, mille puhul on sõlmitud hinnakokkulepe. Erinevused siin kehtiva ja võrdlusriikides kehtiva hinna vahel jäävad vahemikku 0,22 senti kuni 207 eurot pakendi kohta, olles enamasti viie euro piires.

«Kui ravimi kohta on sõlmitud hinnakokkulepe, siis see tähendab, et leppe sõlmimise ja ravimi soodusravimite loetellu kandmise ajal oli ravimifirmal võimalik Eesti võrdlusriikidega sama hinnataset pakkuda,» selgitas Rüütel.

Kui ravimifirma keeldub hinnakokkuleppe pikendamisest (eelnõu kohastel tingimustel ehk jätkuvalt samal hinnatasemel Eesti võrdlusriikidega), siis tuleb hinnakokkulepe lõpetada ja ravimi hüvitamisele haigekassa poolt seatakse nn piirhind - aluseks võetakse täpselt sama ravimi Eesti võrdlusriigis kehtiv hinnatase.

Rüüteli sõnul on ka pärast piirhinna kehtestamist võimalik vana hinna ulatuses haigekassa poolset hüvitust saada, kuid mitte enam üldkorras, vaid konkreetse patsiendi põhiselt - analoogselt olukorraga, kus ravimitele kehtestatakse piirhinnad tulenevalt sama toimeainega ravimite turustamisest mitme ravimifirma poolt ja haigekassa poolne hüvitamine piiratakse odavuselt teise ravimi hinnaga.

«Kui konkreetse patsiendi jaoks on konkreetne ravim asendamatu ning see muutub piirhinna tõttu patsiendile kättesaamatuks, rahuldab haigekassa taotluse ja ravimi soodustamist konkreetsele patsiendile jätkatakse endises ulatuses,» lisas Rüütel.

Liit: puudub piisav põhjalikkus

Ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapferi sõnul on liit juhtinud nii ministeeriumi kui ka sotsiaalkomisjoni tähelepanu sellele, et kavandatava seadusemuudatuse mõjuanalüüs ei ole läbi viidud piisava põhjalikkusega.

Liit palus sotsiaalkomisjonile saadetud kirjas, et viidaks läbi nende ravimite mõjuanalüüs, mille kohta ministeeriumi koostatud seletuskirjas väidetakse, et on vaja uut hinnakokkulepet.

«Mõjuanalüüsis on vaja hinnata võimalikke riske ja seda, kuidas neid maandatakse juhul, kui hinnakokkulepet ei sõlmita ja ravimid arvatakse seejärel soodusravimite loetelust välja,» ütles Tapfer.

«Samuti on vajalik hinnata, kui suuri patsiendigruppe need ravimid hõlmavad. Kogu see oluline info eelnõu seletuskirjast puudub,» leidis ta.

Samuti on liit teinud ettepaneku jätta alles mõningane paindlikkus juhuks, kui ei ole võimalik hinnakokkulepet sõlmida, aga ravimit on mõnel konkreetsel juhul vaja.

Tapfer toonitas ka, et hinnakokkuleppe sõlmimise ajaks või kuni selle ajani, kui ravim soodusravimite loetelust välja arvatakse, rakendub madalaim määruses toodud EL-i referentsriigi piirhind, mis tema sõnul tähendab, et suureneb patsiendi omaosalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles