Nakkav sigade Aafrika katk jõudis Leedust Poola

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil emis põrsastega.
Pildil emis põrsastega. Foto: Margus Ansu / Postimees

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) teatel diagnoositi 17. veebruaril sigade Aafrika katk Poolas.

Haigus diagnoositi metsseal Podlaasia vojevoodkonnas. Täpsem asukoht asub Valgevene piirist vähem kui kilomeetri kaugusel.

Eelnevalt on metssigadel sigade Aafrika katk diagnoositud jaanuari lõpus Leedus Alytuse ja Vilniuse maakonnas. Ka need mõlemad maakonnad asuvad vahetult Valgevene piiri läheduses.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav sigade haigus, mille kulg võib olla üliäge ning mida iseloomustab kõrge palavik, täielik isutus, verevalumid nahal ja siseorganites ning surm 7–10 päeva jooksul pärast haigustunnuste ilmnemist.

Suremus võib küündida 100 protsendini. Haigus on kiire levikuga ja tekitab suurt majanduslikku kahju. Kõik haiged ja haiguskahtlusega seakarjad hävitatakse.

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab VTA loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et äärmiselt oluline on bioohutusmeetmete range järgimine ja täitmine. Täiendava loomatauditõrje meetmena on VTA kehtestanud järgmised bioohutusmeetmed, et võimalikult vähendada haiguse leviku riski Eestisse.

Loomafarmi territooriumile võib Leedust ja Poolast saabunud elusloomade veok siseneda alles:

  •     peale 48 tunnist ooteaega alates Eesti piiri ületamisest ning
  •     peale transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis.

Nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Transpordivahendite desinfektsiooniks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu 5-protsendiline kloramiinilahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi, Halamid ja Virkon S (lahjenduses 1:200).

Sigade kuumtöötlemata sööda sissevedu Eestisse on keelatud järgmistest piirkondadest:

  •     Leedu Vabariigi Trakai ja Šalčininkai rajoonidest (Vilniuse maakonnas);
  •     Leedu Vabariigi Lazdijai, Varena, Alytuse ja Druskininkai rajoonidest (Alytuse maakonnas);
  •     Poola Vabariigi Podlaasia vojevoodkonnas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles