Lugeja küsib: kas ema saab nõuda elatist, kui last kasvatame võrdselt?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Läksime naisega lahku ja laps on neljaaastane. Oleme juba üle kahe aasta teda eraldi kasvatanud. Laps on minu ja ema juures täpselt võrdselt. Ema kasutab vahest last kilbina ja ähvardab igasuguste nõuetega, kuna laps on rohkem issi laps ja eks ema on sellepärast vihane või tige, et isa saab lapsega väga hästi hakkama. Laps millestki puudust ei tunne, kõik on olemas nii ema kui ka isa juures. Riided, söök, kena kodu palju mänguasju ja tegeletakse. Nüüd ema väikeste asjade pärast lubab elatusraha nõudma hakata vms,» kirjutab lugeja.

«Kas tal on selleks õigus? Saan aru, kui ema kasvataks üksi last või enamus aega üksi, siis oleks tõesti imelik, kui isa ei maksaks. Aga kui ema ja isa kasvatavad last võrdselt pooleks, siis on neil  mõlemal samad kulud. Ema teeb seda pigem kiusu pärast, aga kuidas on võimalik isal end kaitsta ja nii, et laps sellest ei kannataks? Tundub, et emal ükskõik lapsest, peaasi, et saada isale kaikaid kodaratesse visata,» kirjutab lugeja.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui laps veedab mõlema vanemaga võrdse osa ajast ja mõlemad vanemad teevad võrdselt lapse ülalpidamiseks kulutusi, pole tõepoolest põhjendatud ühel vanemal teiselt vanemalt elatist nõuda.

Kui lapse ema siiski otsustab kohtu kaudu Teilt elatist nõuda, peaksite olema võimeline tõendama, et laps veedab pool aega Teie juures ja ajal, mil laps on Teiega, teete tema ülalpidamiseks vahetult kulutusi. Selleks peaksite alles hoidma kõikvõimalikud kuludokumendid, millelt nähtub, et olete lapse ülalpidamiseks teinud kulutusi.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles