Kuidas koledaks muutunud riigilippu sündsalt hävitada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi aastapäeva üritustel jagatakse väikseid riigilippe.
Vabariigi aastapäeva üritustel jagatakse väikseid riigilippe. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kas maha kukkunud paberist riigilipu peale astumine on selle rüvetamine - sellele ja teistele temaatilistele lugejate küsimustele vastas riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed.

Kas koledaks läinud riigilippu võib prügikasti visata?

Kui lipp on sedavõrd määrdunud või rebenenud ja see on muutunud kasutamiskõlbmatuks, tuleb see sündsal viisil hävitada. Lipu sündsal viisil hävitamiseks loetakse lipu lahtilõikamist värvilaidude kaupa ning seejärel tekkinud riidetükkide põletamist mitteavalikult või diskreetses pakis prügikasti viskamist.

Kas võin oma sünnipäeval või kaugete külaliste saabumise puhul heisata sinimustvalge, kuigi pole riigipüha?

Jah, igaüks võib lisaks lipupäevadele heisata Eesti lipu isiklikel ja perekondlikel tähtpäevadel.

Kas välismaalased peavad Eestis elades oma majale sinimustvalge heiskama?

Jah, seadusega kehtestatud kolmel kohustuslikul lipupäeval (iseseisvuspäeval, võidupühal ja taasiseseisvuspäeval) heisatakse Eesti lipud kõigile elu-, äri- ja büroohoonetele hoolimata nende elanike või omanike rahvusest.

Kas lätlane võib meie lipupäeval heisata sinimustvalge asemel oma riigilipu?

Kuna Eestis heisatakse välisriigi lipp alati koos Eesti lipuga, siis sellist olukorda ei saa tekkida. Eesti lipupäeval võib koos Eesti lipuga heisata ka mõne muu riigi lipu, seejuures peab Eesti lipp olema auväärsemal kohal.

Kas inimesi saab karistada, kui nende majal olev riigilipp on katki või pleekinud?

Ei, praktikas selliseid juhtumeid üldiselt ei esine.

Kui vabariigi aastapäeval jagatakse inimestele sinimustvalgeid lipukesi, mis pärast maha visatakse ja mille peal tallatakse, siis kas see on riigi sümboli rüvetamine?

Vabariigi aastapäeval jagatavad lipukesed viiakse üldjuhul koju. Üksikud lipukesed, mis maha on kukkunud, võiks üles korjata ning korraldaja kätte viia.

Kust üldse jookseb rüvetamise piir - näiteks kas ma võin selle paberlipukese karistamatult põlema panna?

Eesti lipu kasutamise kaasuseid tuleb alati hinnata eraldi, samuti lipu rüvetamise juhtumeid. Eraldi tuleb hinnata teo toimepanemise tahtlikkust, tegutsemismotiive jne. Samuti tuleb arvestada ka põhiseadusega kaitstud väljendusvabadust.

Kas mind võib karistada, kui ma jätan riigipühal lipu heiskamata või ei tee seda õigel ajal?

Ei, riigi eesmärgiks ei ole trahviähvardusel sundida Eesti lippe heiskama. Eesti lipu heiskamine on meie igaühe õigus ning see peab toimuma vaid südame sunnil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles