Metallpakendi pant tõuseb ühele kroonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühekordse kasutusega metallpakendi pandi suurus tõuseb seniselt 50 sendilt ühe kroonini.
Ühekordse kasutusega metallpakendi pandi suurus tõuseb seniselt 50 sendilt ühe kroonini. Foto: Urmas Luik

Alates kolmapäevast tõuseb keskkonnaministri määruse alusel metallpakendi tagatisraha 50 sendilt ühele kroonile, samuti makstakse tarbijale iga tagastatud metallpurgi eest üks kroon.

Metallpakendi pandi tõusu eesmärgiks on kasvatada ühekordsete metallpakendite tagastusprotsenti ja soov motiveerida tarbijaid kaasa aitama pakendite taaskasutusele, teatas taaskasutusorganisatsioon Eesti Pandipakend.

Tagatisraha tõusuga on kavas plekkpurkide tagastuse mahtu kasvatada vähemalt 10 protsenti.

Ühekordse kasutusega metallpakendi purgi tagastus on aasta aastalt kasvanud, kuid on jäänud võrreldes plast- ja klaaspakendiga väikseks. 2009. aastal kujunes plastpakendi tagastuseks 89 protsenti, klaaspakendil 85 protsenti ja metallpakendil 55 protsenti.

2009. aastal kogus Eesti Pandipakend ja suunas taaskasutusse 109 miljonit plastpudelit, 16 miljonit klaaspudelit ning 63 miljonit alumiiniumpurki.

2005. aastal tootjate ja importööride ning kaupmeeste poolt loodud pakendi taaskasutusorganisatsiooni Eesti Pandipakendiga on liitunud 140 tootjat ja importööri ning ligi 1200 tagastuskohta, millest 470 võtab pandipakendeid vastu taaraautomaadiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles