Lugeja küsib: kas veebruaris võib töötajale maksta miinimumpalgast vähem?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Arno Saar / Õhtuleht

«Täistööajaga töötava nõudepesija töötasu on 2,25 eurot tunnis, lisatasusid ei ole. Veebruari palgaks tuleks tal 2,25X152=342 eurot, mis jääb alla riigi kehtestatud miinimum kuupalga, ehkki tunnipalk on kokku lepitud miinimumist suuremgi. Kas pean talle maksma veebruari eest 355 eurot?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni lõuna inspektsiooni tööinspektor-jurist Neenu Pavel.

Vabariigi valitsus kehtestab nii kuutasu kui tunnitasu alammäära. Seadus ei keela täistööajaga töötajaga kokku leppida tunnitasus. Töötajale, kellega on kokku lepitud töö tasustamine tunnitasu alusel, makstaksegi tasu vastavalt kuus tegelikult töötatud tundide arvule. Veebruar on lühike kuu, täistööajaga töötajal ainult 152 töötundi. Kuigi töötajaga kokku lepitud tunnitasu määr on antud juhul isegi kõrgem kehtestatud miinimumtunnitasust (2,13 eur), jääb töötaja veebruarikuu palk seekord tõesti alla kehtestatud kuutasu alammäära (355 €). Oluline on silmas pidada, et töötajale oleks siiski tagatud töö (nn normtunnid) töölepingus kokku lepitud mahus.

Töötajale on see kindlasti ebamugavam, sest kuu sissetulek kõigub suuresti sõltuvalt kuu töötundide arvust. Näiteks jaanuaris või aprillis on 176 töötundi ja töötaja töötasu oleks 396 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles